Burgemeester Velema noemt situatie nachtopvang Ter Apel 'beschamend' en eist noodmaatregelen

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde verwacht dat er woensdagavond net zoveel mensen in de nachtopvang verblijven als tijdens de crisissituatie eind oktober. 'Het is beschamend', zegt de burgemeester van de gemeente waar Ter Apel onder valt.
Wat hem betreft is de situatie zo nijpend dat grote hallen tijdelijk ingezet moeten worden om asielzoekers op te vangen. Het zou betekenen dat het ministerie van Justitie en Veiligheid een noodscenario uit de kast moet trekken en zogenaamde crisisnoodopvangplekken gereed moet maken.
'Ik heb al vaker het pleidooi gehouden om de jaarbeurshallen in Utrecht open te stellen', legt Velema uit. Het ministerie lijkt de situatie anders in te schatten. Dinsdag liet een woordvoerder nog weten dat er nog geen sprake is van een situatie waarbij het uiterste noodscenario uit de kast moet worden gehaald.

Situatie voelt, ruikt en ziet eruit als een crisis
De burgemeester lijkt dat onbegrijpelijke te vinden: 'De situatie in Ter Apel voelt, ruikt en ziet eruit als een crisis', zegt hij. Dinsdag verbleven er 600 asielzoekers, terwijl er officieel plek is voor 275. Woensdagavond is de verwachting dat er 700 mensen zullen verblijven. Dat is hetzelfde aantal mensen als tijdens de (crisis)situatie van oktober vorig jaar.
Het is niet goed voor medewerkers die met plaatsvervangende schaamte hun werk proberen te doen
'Het is beschamend omdat het niet de manier is waarop je de opvang wilt organiseren', vindt Velema. 'Zoveel mensen zo dicht bij elkaar: het is niet goed voor de volksgezondheid. Ook is het niet goed voor de medewerkers die met plaatsvervangende schaamte hun werk zo goed mogelijk proberen te doen. Bovendien wil je mensen ook op een menswaardige manier opvangen.'
Asielzoekers: 'situatie in de tenten is vies en onveilig'
Dinsdag vertelden asielzoekers bij RTV Noord dat de situatie in de tenten onhoudbaar is. Het is er vies en bovendien onveilig. Ook maakte een bewoner van het asielzoekerscentrum (azc) beelden met zijn telefoon. Daarop is te zien dat vrouwen, mannen en kinderen gemengd in de grote witte paviljoententen slapen.
Nachtopvang Ter Apel: 'lawaaierig, dicht op elkaar en overvol'
'Gezin uit Syrië concurreert met gezin uit Oekraïne'
Dinsdag bezocht Velema zelf nog de nachtopvang en sprak toen uitgebreid met een Syrisch gezin: 'Een gezin met twee kleine kinderen van één en drie jaar oud die inmiddels zeven dagen in de opvang wachten op een plek elders in het land', vertelt hij. 'Ik concludeer dat dit gezin nu concurreert met een gezin uit Oekraïne.'
De 25 veiligheidsregio's in ons land moeten op dit moment 2000 plekken per veiligheidsregio zoeken voor Oekraïners. Ook moeten ze op zoek naar reguliere opvangplekken, maar er is niet opgedragen hoeveel reguliere opvangplekken elke veiligheidsregio moeten leveren. Volgens Velema een 'weeffout'.
We leveren geen fatsoenlijke opvangplek voor een gezin uit een land waar dezelfde Russische straaljagers de steden bombarderen
Hij pleit er daarom voor dat de veiligheidsregio's alsnog opgedragen krijgen hoeveel reguliere opvangplekken ze moeten zoeken, net zoals dat is gebeurd bij plekken voor Oekraïners. De voorzitters van de veiligheidsregio's zouden dan het mandaat moeten krijgen om plekken aan te wijzen in gemeenten.
'Als op dit moment een vergelijkbaar gezin uit Oekraïne Nederland binnenkomt, krijgen zij direct een fatsoenlijke opvangplek aangeboden. Dat leveren we dus niet aan een vergelijkbaar gezin dat uit een land komt waar dezelfde Russische straaljagers de steden aan het kapot bombarderen zijn.'
Velema ziet dat er nu actie ondernomen moet worden vanuit Den Haag of door de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's. 'Anders komt dit niet goed', voorspelt hij.