Ook gemeente Groningen wil gratis Bevrijdingsfestival, maar grijpt niet in

Een eerdere editie van het Bevrijdingsfestival
Een eerdere editie van het Bevrijdingsfestival © Nico Swart/RTV Noord
Het college van burgemeester en wethouders van Groningen gaat niet afdwingen dat het Bevrijdingsfestival zonder entreeprijs te bezoeken is. Het stadsbestuur is niet blij met de ticketprijs, maar zegt zich niet in de bedrijfsvoering van het festival te willen mengen.
Van de veertien Bevrijdingsfestivals is Groningen tot nu toe het enige waar entreegeld wordt gevraagd. Directeur Ebel Jan van Dijk heeft die prijs op 5 euro vastgesteld. Dat zou nodig zijn omdat er anders geen 'hoogwaardig festival' georganiseerd kan worden.
De voltallige gemeenteraad van Groningen raad is niet blij met dat besluit en daarom werden er vragen over gesteld.

Anderen aan zet

Wethouder Chakor, verantwoordelijk voor evenementen, laat weten dat de gemeente aan de toppen van haar kunnen zit als het gaat om de ondersteuning van het festival. Ze vindt dat het kabinet meer geld voor het festival zou moeten uittrekken. De gemeente trekt 84 duizend euro uit, de provincie 45 duizend euro. Via overige subsidiewegen komt er nog een ton binnen.
Het festival is voor de gehele provincie en niet alleen voor de stad
Glimina Chakor - wethouder
'Wij kijken serieus naar de provincie om verantwoordelijkheid te nemen. Het Rijk is ook aan zet', laat ze weten nadat er vragen door de gehele raad zijn gesteld over de entreeprijs. 'Het festival is voor de gehele provincie en niet alleen voor de stad. Wij geven al een forse subsidie in verhouding tot andere gemeenten. Wij faciliteren het ook met toezicht en veiligheid.'

Geen bemoeienis

Ze wil ook niet in de bedrijfsvoering van de organisatie gaan treden, zo laat ze weten. 'Het voortbestaan van het festival zoals we dat kennen staat op het spel. Wij hadden dit graag anders gezien, maar de ticketprijs is uit nood geboren. Dat is wel aan het festival en niet aan ons als gemeente.'
Al met al vindt de wethouder dat de gemeente Groningen zich voldoende financieel inspant en dus zijn anderen aan zet. Daarom wordt een brief gestuurd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie. Daarin zal worden opgeroepen om meer geld bij te dragen aan het feest. 'Daarin zal staan dat er geen prijs kan hangen aan vrijheid', zegt ze.

'Meer geld van andere overheden'

Jullian Bushoff (PvdA) stelde namens de gehele raad woensdagmiddag politieke vragen over de kwestie. Hij vindt het goed dat de gemeente aan de andere overheidslagen laat weten dat er meer geld moet worden bijgelegd. In zijn ogen moet vooral de provincie de portemonnee trekken.
Daar is geld en dan is het vreemd dat ze maar de helft van ons bedrag betalen
Julian Bushoff (PvdA) vindt dat de provincie meer moet bijdragen
'Daar is geld en dan is het vreemd dat ze maar de helft van ons bedrag betalen. Die moeten minstens zoveel gaan betalen. Ook andere gemeenten moeten meer geld gaan overmaken.'
Mocht dat alles niet lukken dan vindt hij wel dat de wethouder zich alsnog moet inspannen om het festival gratis toegankelijk te maken. 'Ik zou het overigens wel heel vreemd vinden als andere overheden hier geen geld aan willen betalen.'

250.000 euro aan entreegelden

De organisatie van het festival verwacht zo'n 250 duizend euro binnen te halen met de entreegelden. Voor iedereen tot en met twaalf jaar is het gratis te bezoeken. Mensen met een Stadjerspas hoeven ook geen entree te betalen.