RUG perkt livestreams in om student terug collegezaal in te krijgen

Tien studenten zijn fysiek aanwezig bij een college media en recht op de RUG
Tien studenten zijn fysiek aanwezig bij een college media en recht op de RUG © Jeroen Willems / RTV Noord
Een aantal studies op de RUG stopt met het aanbieden van livestreams van colleges. De livestreams waren een belangrijk hulpmiddel om tijdens de coronaperiode les te kunnen geven, maar de video's zorgen er nu voor dat de collegebanken grotendeels leeg blijven.
Dieptepunt was een college burgerlijk recht vorige maand, waar van de duizend studenten er slechts twintig in de afgehuurde bioscoopzaal zaten.

Nog wel tevreden

Bij het college media en recht van docent Aline Klingenberg zitten donderdagmiddag tien van de potentiële 89 in de zaal. Klingenberg is ondanks de zeer beperkte opkomst nog wel tevreden.
'Het is natuurlijk mooi, zonnig weer. Het is voor de eerste keer twintig graden dus ik snap dat er een aantal op het terras zitten, maar dit is relatief al veel want ik heb eerder college gegeven in dezelfde setting en toen zaten er drie van de 89', lacht Klingenberg schamper.

Terugkijken op dubbele snelheid

De studenten die wel naar het college zijn gekomen, zitten vlak voor een tentamenperiode en zijn vooral gekomen om onduidelijkheden over de stof met de docent te bespreken. Normaal gesproken maken ze zelf ook vaak gebruik van de livestream.
Ik vind het zelf fijn om de video stop te zetten en aantekeningen mee te typen
Sophie Scholten - student
'Ik vind het zelf fijn om de video stop te zetten en aantekeningen mee te typen', zegt student Sophie Scholten
Volgens student Chris Truong speelt er ook wat anders. 'Persoonlijk kijk ik colleges altijd online terug. Dat heeft vooral een praktische reden, omdat je dan op dubbele snelheid kan kijken. Dat is een trucje onder studenten. Op die manier ben je minder tijd kwijt', lacht Truong.
Een bijna lege collegezaal op de RUG
Een bijna lege collegezaal op de RUG © Jeroen Willems / RTV Noord

Studenten moeten wennen aan fysiek college

Eerste- en tweedejaars studenten zijn hun studie begonnen in coronatijd en hebben tot nu toe weinig fysieke colleges gevolgd. Voor sommige studenten is het daardoor echt wennen om elke dag naar de universiteit te gaan. Toch is tweedejaars student Ilse Minkes blij dat ze eindelijk fysiek naar de 'uni' kan.
Het geeft extra sfeer om fysiek bij een college te zijn
Ilse Minkes - student
'Het terugkijken is wel gemakkelijk. Je kan dan gewoon thuisblijven, maar het geeft wel extra sfeer om fysiek bij een college te zijn. En je leert ook veel meer mensen kennen', zegt student Ilse Minkes.

'Ik wil in dialoog met de studenten'

Bij de faculteit rechten stoppen ze met de livestreams, maar worden de colleges nog wel opgenomen. Die video's zijn alleen in de periode vlak voor de tentamens te bekijken.
Docent Aline Klingenberg is blij met deze stap, want dit is volgens haar de enige manier om de studenten weer in de collegebanken te krijgen.
'Je wil natuurlijk dat studenten naar je hoorcollege komen om te horen wat ik te zeggen heb, maar ik wil ook met ze in dialoog. Ik wil met ze in gesprek. Ik wil hun vragen kunnen beantwoorden en ik wil ook dat ze met elkaar praten. En als ze dit hoorcollege thuis als video bekijken, dan kan dat niet', zegt Klingenberg.