Politie geeft fouten bij lasercontroles toe en biedt excuses aan

Agent met lasergun
Agent met lasergun © Jos Schuurman/FPS
De politie geeft toe dat er fouten zijn gemaakt rond de lasercontroles op de A7 bij Hoogkerk. Een woordvoerder laat weten dat de eerdere verklaring, dat het zou gaan om een administratieve fout, niet klopt. Ook geeft de politie aan dat er waarschijnlijk meer rijbewijzen onterecht zijn ingevorderd.
De lasercontroles werden uitgevoerd tussen oktober en februari. Daarbij raakten 92 bestuurders hun rijbewijs kwijt. In 21 gevallen bleek dit onterecht te zijn gebeurd, doordat de politie zich niet aan de eigen richtlijnen rondom snelheidscontroles heeft gehouden. Daarbij werd gecontroleerd op een plek waar dit volgens de richtlijnen niet mocht.
De politie ontkende aanvankelijk dat er fouten zouden zijn gemaakt en sprak over een technische storing in een GPS-apparaat. Daar komt de politie nu van terug: 'Wij hebben in een eerdere reactie aangegeven dat het zou gaan om een (automatische) administratieve fout en dat er niet is gehandeld in strijd met de richtlijnen rondom lasercontroles. Dit is onjuist', aldus een woordvoerder.
De politie biedt haar excuses aan dat zij in de reactie aan RTV Noord dit een administratieve fout heeft genoemd
Politie Noord-Nederland
In de verklaring is verder te lezen dat de politie er rekening mee houdt dat in meer gevallen niet conform de eigen richtlijn is gewerkt en er rijbewijzen onterecht zijn ingevorderd: 'In totaal zijn er bij het CVOM 26 andere zaken aangebracht waarbij de genoemde fout gemaakt zou kunnen zijn.' Volgens de politie is de fout ontstaan doordat de betreffende agent een verkeerde locatie heeft gekopieerd vanuit een eerdere invordering.

Politie biedt excuses aan

In een reactie naar aanleiding van onze publicatie, eerder vandaag, gaat de politie diep door het stof: 'Het klopt dus wat RTV Noord stelt in het artikel; dat de politie niet conform de wettelijke richtlijnen heeft gehandeld. Dat dit niet opzettelijk door de verbalisant is gebeurd omdat hij een onjuiste locatie heeft aangevinkt doet hier niet ter zake. Het betreft een foutieve menselijke handeling. De politie biedt haar excuses aan dat zij in de reactie aan RTV Noord dit een administratieve fout heeft genoemd.'
De locatie van de lasercontrole op de A7 bij Hoogkerk, inclusief het gebied waarbinnen niet gecontroleerd had mogen worden
De locatie van de lasercontrole op de A7 bij Hoogkerk, inclusief het gebied waarbinnen niet gecontroleerd had mogen worden © Google Maps/ bewerking RTV Noord

'Ongeloofwaardig en absoluut niet de waarheid'

Eerder hekelde advocaat Peter Koops van Trip Advocaten de reactie van de politie al. Hij noemde deze ongeloofwaardig en bovendien niet de waarheid. Hij staat één van de bestuurders bij die zijn rijbewijs begin dit jaar kwijtraakte. 'Het is klip en klaar dat de politie zich niet aan de regels heeft gehouden. Geef dat dan ook gewoon toe en zeg: luister, we hebben een fout gemaakt, sorry.' Zijn cliënt kon aan de hand van dashcambeelden aantonen dat de controles niet volgens de richtlijnen werden uitgevoerd.

Politie: bestuurder heeft gelijk

Dat erkent de politie nu ook: 'De fouten werden geconstateerd toen er een klacht binnenkwam van een bestuurder over een invordering. In contact met de verbaliserende hoofdagent heeft een bestuurder aangegeven dat de locatie waar volgens het proces verbaal gecontroleerd zou zijn, niet overeenkomt met de locatie waar de controle daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.'
'Daarnaast twijfelde de bestuurder of de meting correct was uitgevoerd. De bestuurder verwees daarbij naar de minimale afstand van 190 meter ten opzichte van het verkeersbord. Na dit gesprek heeft de verbaliserende agent geconstateerd dat de bestuurder gelijk had. Hij concludeerde dat er fouten zijn gemaakt in de meetlocatie en de meetafstand. Dit is een menselijke fout en geen technische storing', valt in de verklaring te lezen.
De gedupeerde bestuurders hebben aangekondigd hoe dan ook een schadeclaim in te dienen.
De politie geeft toe in de fout te zijn gegaan