Samenwerking Enexis en politie: 65 hennepkwekerijen opgerold

Een geïmproviseerde meterkast in een hennepkwekerij (archief)
Een geïmproviseerde meterkast in een hennepkwekerij (archief) © Jos Schuurman/FPS
In onze provincie zijn vorig jaar 65 hennepkwekerijen opgerold. Netbeheerder Enexis was hierbij betrokken. Dat is geen stijging ten opzichte van het jaar daarvoor, zegt het bedrijf. Onder ander de coronaperikelen zaten meer opsporing in de weg.
Het aantal van 65 hennepkwekerijen is minder dan een tiende van het totaal aantal kwekerijen dat in het werkgebied van Enexis is opgerold. In Groningen, Drenthe, Overijssel, Brabant en Limburg ging het om 765 kwekerijen. In al die gevallen was er sprake van energiediefstal. Vaak maken de kwekerijen gebruik van een illegale aansluiting op het elektriciteitsnet. Die aansluitingen zijn in veel gevallen amateuristisch aangelegd.

'Levensgevaarlijk'

Dat levert brandgevaar op, ook voor omwonenden. 'In woonhuizen is een hennepkwekerij soms levensgevaarlijk', zegt woordvoerder Jan Bakker van Enexis. 'In de kwekerijen zijn ook systemen voor bevochtiging van de hennep. Elektriciteit en water gaan niet goed samen.'

Warmtebeeldcamera's

Bakker wijst er op dat Enexis niet altijd betrokken is bij het oprollen van een hennepkwekerijen. Het totale aantal waarbij de politie binnenvalt, ligt hoger. Zo heeft de politie eigen opsporingsmethoden, bijvoorbeeld in de vorm van warmtebeeldcamera's die bij verdachte panden een ongebruikelijk stookbeeld kunnen registreren.
Netwerkbedrijf Liander, actief in Gelderland, Flevoland, Friesland, Noord-Holland en een deel van Zuid-Holland, meldt dat er vorig jaar in totaal 633 hennepkwekerijen zijn ontmanteld. De energiediefstal die daarmee gepaard ging, was evenveel als 10.000 huishoudens in een jaar verbruiken.