Spelersgroep THOS stemt trainer Jaap Sikkema weg

Jaap Sikkema als coach van THOS
Jaap Sikkema als coach van THOS © Henk Elderman/RTV Noord
Jaap Sikkema is geen trainer meer bij voetbalvereniging THOS. De meerderheid van de selectie heeft dinsdag aangegeven de samenwerking niet meer te zien zitten. Het bestuur van de club uit Beerta restte niks anders dan met onmiddellijke ingang afscheid te nemen.
Sikkema zou al vertrekken aan het eind van het seizoen. Hij maakte in december bekend dat hij bij buurman BNC in Finsterwolde aan de slag gaat. Die overgang ligt gevoelig: van oudsher zijn de beide voetbalclubs grote rivalen. In Beerta is er tweespalt ontstaan binnen spelersgroep en de vereniging.
Het blijkt nu dat het bestuur van THOS afkeer heeft tegen BNC
Jaap Sikkema - ex-trainer THOS

Afkeer tegen BNC

'Dat ik aan de kant word gezet komt plotseling voor mij. Zeg dan meteen wat je ervan vindt dat ik naar BNC ga en dat zoiets niet kan. Maar het blijkt nu wel dat het bestuur van THOS afkeer heeft tegen BNC. Ik dacht dat ik een sterke positie had binnen de vereniging. Daar heb ik me op verkeken. De vijfde kolonne slaapt niet is nu wel duidelijk,' vertelt Sikkema.
Hij heeft sterk het gevoel dat er tegen hem is samengespannen door een klein deel van de selectie.

Gedrag

Bij THOS geeft men toe dat het eind vorig jaar pijn deed dat de inmiddels ex-trainer volgend seizoen aan het roer staat bij de rivaal uit Finsterwolde. Maar de echte reden voor het ontslag ligt op een ander vlak.
'Het gedrag van Jaap tegen vrijwilligers en barpersoneel kan echt niet door de beugel. Hij gaat af toe verschrikkelijk tekeer tegen deze mensen. Verder was hij bezig om onze verzorgster zover te krijgen dat ze met hem meegaat naar BNC. Dat was ook het geval bij een of twee spelers. Dat is absoluut not done', reageert secretaris Jaap Smeins.
Sikkema ging ook niet in op de uitnodiging om in gesprek te gaan met het bestuur. 'Dat had de zaken nog kunnen veranderen, maar hij wilde vooraf weten waar we over gingen praten. Zo doen we dat niet', stelt Smeins.

Geen klik meer

De oud-doelman speelde vanaf de jeugd bij de club. Hij keepte jarenlang in het eerste elftal. Zijn trainersloopbaan begon bij Gieterveen. In 2020 keerde hij terug bij zijn oude liefde in de functie van hoofdtrainer. Bij BNC was hij inmiddels al leider van het JO-19 elftal.
THOS staat op de vierde plaats in de vijfde klasse op zondag. In de laatste drie duels werd er niet gewonnen. Een van de spelers laat weten dat er geen klik meer is tussen de voetballers en de trainer. Ook geeft hij aan dat voor sommige spelers de overgang van Sikkema naar BNC meespeelt. De irritatie komt volgens hem dat, vanaf het moment dat dat bekend werd, de resultaten tegenvallen.

Promoveren

Sikkema vindt dat zijn selectie te weinig zelfreflectie heeft en de hand in eigen boezem moet steken. Hij heeft altijd met veel plezier gewerkt en genoten van de trainingen en wedstrijden. 'Ik heb bijna alle jongens gesproken de afgelopen dagen. Ze moeten in het belang van THOS gaan denken heb ik tegen ze gezegd. De ploeg heeft de kwaliteiten om dit seizoen of volgend seizoen promoveren naar de vierde klasse.'

Hak zetten

De Beertster voetbaltrainer is verbolgen over de manier waarop een deel van de spelersgroep te werk is gegaan. 'Er is een gesprek geweest met het bestuur zonder dat bijvoorbeeld de voorzitter erbij was. De mensen die er wel waren hebben hun oren laten hangen naar de spelers. Ik heb sterk de indruk dat ze me een hak willen zetten omdat ik naar BNC ga.'

Bob Mulder

De komende vijf weken wordt de positie van Sikkema ingevuld door twee spelers. Daarna moet er een gediplomeerde trainer aangesteld worden. Bob Mulder is al vastgelegd voor volgend seizoen. De oud-profvoetballer van onder meer Veendam is vooralsnog niet benaderd om de taken over te nemen voor de resterende wedstrijden van de competitie. Het contract van Sikkema wordt, met inachtneming van een opzegtermijn van een maand, ontbonden.
Dit bericht is aangevuld met reacties van trainer Jaap Sikkema en THOS-secretaris Jaap Smeins.