Rondleiding Oosterparkwijk door de ogen van wijkagent moet zorgen voor meer begrip

Wijkagent Eva Dijkman in gesprek tijdens de wandeling door haar geliefde Oosterpark
Wijkagent Eva Dijkman in gesprek tijdens de wandeling door haar geliefde Oosterpark © RTV Noord/Jasmijn Wijnbergen
Wijkagent Eva Dijkman geeft twintig mensen een kijkje in haar Oosterparkwijk. Daarmee hoopt organisator Wijkmakers op meer begrip voor wat er leeft en speelt.
De Oosterparkwijk. Een karakteristieke volksbuurt in Stad. Eva Dijkman vindt het heerlijk om er als wijkagent te werken. Ze maakt met iedereen op straat een praatje en belt zonder problemen bij iemand aan om haar broodje tijdens de lunch op te eten. Tijdens een wandeling door de buurt, georganiseerd door Wijkmakers, geeft ze anderen ook een kijkje in de wijk.

Verhaal

Op een stralende voorjaarsdag vertelt Dijkman over haar geliefde Oosterparkwijk. Zo'n twintig geïnteresseerden wandelen met haar mee. 'Ik vind het mooi: elke straat en elk huis heeft een verhaal', meent Dijkman. Gepassioneerd vertelt ze haar verhaal. De medewandelaars hangen aan haar lippen.
'Voor mij is Oosterparkwijk een echte volksbuurt. Enorm gastvrij. Eén of twee keer in de week ga ik mijn broodje bij iemand eten. Dan bel ik gewoon bij iemand aan en ik ben nog nooit geweigerd. Dat zegt alles over de Oosterparkwijk', zegt de agente met een stralende glimlach.

Steun aan inwoners

Een verhaal dat haar altijd zal bijblijven is een vrouw die haar belde omdat haar bank moeilijk deed. Omdat Dijkman meer over de situatie wilde weten, ging ze bij de vrouw langs. De wijkagent kwam erachter dat de vrouw werd gebruikt door iemand die ze op Tinder ontmoet had. Ze moest geld overmaken naar de persoon die ze had ontmoet op de datingapp, maar de bank had haar rekening geblokkeerd.
'De vrouw zei: 'maar Eva, ik wil gewoon niet meer alleen zijn. Dat raakte me. Vervolgens heb we samen op Tinder gezeten en heb ik haar achtergelaten met een Groningse man op Tinder.'

Elke maand een andere wijk

De wandeling van Eva is de aftrap van een reeks wandelingen georganiseerd door Wijkmakers. Elke maand loopt een groep door een andere wijk onder leiding van een andere gids. 'We willen op verschillende manieren de verschillende wijken laten zien door de ogen van steeds andere mensen', vertelt Tijmen Hordijk, programmaleider van Wijkmakers.
'We willen graag dat mensen die in de wijk wonen en in de wijk werken meer begrip krijgen voor wat er allemaal leeft en speelt. We proberen dus verschillende wijken te laten zien vanuit allerlei verschillende gezichtspunten zodat mensen elkaar beter leren kennen en ook beter leren samenwerken.'

Saamhorigheid

Stadjer Joris Jonker liep ook mee met de wandeling. Hij woont in het nabijgelegen Lewenborg. 'Deze wijk heeft toch vaak wel een imago dat misschien wel asociaal is. Dat geldt overigens niet alleen voor deze wijk. Maar ik vond het mooi om te horen dat zei zij dat er veel saamhorigheid is, dat mensen echt voor elkaar zorgen.'
De volgende wandeling vindt plaats op 22 april in De Hoogte. Dan geeft een bewoner een rondleiding, samen met een medewerker uit het sociaal domein.