Nedmag neemt risico's door boren nieuwe zoutbron bij Borgercompagnie te starten

De locatie waar zout gewonnen mag worden
De locatie waar zout gewonnen mag worden © Martijn Folkers/RTV Noord
Zoutwinner Nedmag start in Borgercompagnie met het boren naar nieuwe zoutbronnen. De zogeheten putten Veendam 5 en 6 worden vanaf april aangeboord. Helemaal zonder risico is dit niet: terwijl Nedmag al kosten maakt bij het boren zelf, hopen tegenstanders de zoutwinning te blokkeren.
Het is erop of eronder voor de Bewonersgroep Borgercompagnie. Samen met de stichting Stop Zoutwinning, de Groninger Bodembeweging en anderen vindt er een voorlopig laatste juridisch gevecht plaats om het winnen van zout uit nieuwe zoutbronnen te stoppen.
Ook willen ze dat Nedmag helemaal stopt met de zoutwinning. Dit jaar moet dit zijn beslag krijgen, zegt Jakoba Gräper, die zich al decennia verzet tegen de zoutwinning.

Plan goedgekeurd

28 inwoners die in de omgeving van Nedmag wonen hebben zich verenigd en gezamenlijk bezwaar aangetekend tegen de goedkeuring van het Winningsplan 2018. Het Winningsplan stelt Nedmag in staat om nieuwe zoutbronnen aan te boren.
'Door nu al te beginnen met het boren neemt Nedmag een groot risico', stelt Gräper. 'De procedure bij de rechtbank loopt nog en met onze advocaat zullen we ons uiterste best doen om de plannen van Nedmag stop te zetten.'

'Zomer vergallen'

Ondertussen heeft Nedmag vertrouwen in een goede afloop, zo blijkt ook tijdens een inloopavond van het bedrijf in Dorpshuis De Eersteling. 21 omwonenden hebben zich ervoor aangemeld.
Abel Jan Smit, directeur mijnbouw, vertelt de mensen wat er staat te gebeuren. Tussen april en augustus wordt er geboord. Om overlast te voorkomen is er een hoge geluidswal geplaatst. Een van de aanwezigen is er niet gerust op: 'Ik hoop toch niet dat jullie mijn zomer gaan vergallen?', vraagt hij aan Smit. De directeur geeft aan dat overlast gemeld kan worden.

'Uitstel geen optie'

Smit erkent dat Nedmag een zeker bedrijfsrisico neemt. De zoutwinner kan en mag een nieuwe zoutbron gaan boren, maar de juridische procedures die tegenstanders zijn gestart kunnen dit nog stilleggen.
'We mogen winnen', zegt hij. 'Maar er loopt inderdaad nog een beroepsprocedure tegen het winningsplan. Als de rechter uiteindelijk zegt 'het mag toch niet', dan moeten we stoppen. Maar verder uitstel is geen optie.'
Als de tegenstanders de rechtszaak verliezen is de toekomst van Nedmag voorlopig verzekerd. Het bedrijf mag dan zout winnen tot 2045.