Scholen in Selwerd geven les aan Oekraïense kinderen: 'Heel bijzonder om te doen'

Versieringen in de klas om de Oekraïense kinderen welkom te heten
Versieringen in de klas om de Oekraïense kinderen welkom te heten © Jeroen Willems / RTV Noord
Te weinig plek of te weinig leerkrachten. Voor veel scholen is het lastig om op korte termijn onderwijs te organiseren voor gevluchte Oekraïense kinderen. In de Groningse wijk Selwerd hebben een aantal scholen de samenwerking gezocht en is vorige week de eerste klas van start gegaan.
De kinderen krijgen les in de oude docentenkamer van CBS De Wegwijzer. De klas wordt geleid door Mariët IJsseldijk die een paar jaar geleden is gepensioneerd. Ze wilde graag wat doen voor alle slachtoffers van de oorlog en vindt het fijn dat ze wat voor de kinderen kan betekenen.
IJsseldijk krijgt hulp van een gevluchte Oekraïense docent die in haar thuisland les geeft op het voortgezet onderwijs en nog een Nederlandse ondersteuner. Af en toe zijn er ook Oekraïense studenten die helpen. In de klas zitten 12 kinderen.

'Lastig, maar ook bijzonder'

'Het is eerlijk gezegd best wel lastig want je spreekt natuurlijk de taal niet. De kinderen zijn het Nederlandse onderwijs niet gewend. Maar het is ook wel weer heel bijzonder om te doen', zegt IJsseldijk.
De Oekraïense kinderen kijken naar filmpjes van Tom & Jerry
De Oekraïense kinderen kijken naar filmpjes van Tom & Jerry © Jeroen Willems / RTV Noord

Tom & Jerry

De kinderen krijgen na de pauze een appel en een sinaasappel aangeboden, maar hebben er weinig trek in. Nadat via het vertaalprogramma Google Translate is uitgelegd dat dit het enige stuk fruit is dat ze nu krijgen pakken ze toch een stuk en beginnen te eten. Op het digibord worden filmpjes van Tom & Jerry aangezet.
Directeur Sarah Diekstra neemt geregeld een kijkje in de klas, die helemaal is versierd met getekende Oekraïense vlaggen.
'De kinderen zitten daar in een flat. In een klein kamertje. Er is weinig te doen. Ze kennen de omgeving natuurlijk niet en een kind moet gewoon kunnen spelen. En kunnen leren. Je ziet ook dat de kinderen graag willen leren', aldus Diekstra.
Een poster op deur van het klaslokaal
Een poster op deur van het klaslokaal © Jeroen Willems / RTV Noord

'Belangrijk om aan elkaar te wennen'

Op de tafel liggen grote kaarten met daarop tekeningen van de belangrijkste dingen en handelingen die voorkomen in de klas. Onder de tekeningen staat het woord in het Nederlands en het Oekraïens. Dezelfde tekeningen hangen door de school, bijvoorbeeld bij de wc's.
'De kinderen krijgen rekenen en taal, maar het is vooral belangrijk dat ze bij elkaar zijn en dat ze aan elkaar kunnen wennen en aan het Nederlandse schoolsysteem, want dat is toch wel heel anders dan in Oekraïne. Daar is het toch wat meer met de handen over elkaar', zegt docent IJsseldijk.
Sommige ouders vonden het in het begin lastig om hun kinderen achter te laten op de school. Directeur Diekstra begrijpt dat ook. 'Voor hun is natuurlijk alles nieuw. En je laat je kind na een vlucht en een hele spannende situatie wel ineens achter op een school in een wildvreemd land, maar ik moet zeggen dat de meeste ouders ook heel blij waren dat hun kind naar school kon', zegt Diekstra.
Tijdens de pauze spelen de Oekraïense kinderen met de Nederlandse kinderen op het plein
Tijdens de pauze spelen de Oekraïense kinderen met de Nederlandse kinderen op het plein © Jeroen Willems / RTV Noord

Geen schietspelletjes in de pauze

De kinderen krijgen tot nu toe alleen les in de ochtend. Als ze een beetje gewend zijn worden ze ondergebracht in reguliere klassen. Twee oudere kinderen die redelijk tot goed Engels kunnen spreken, mogen dat nu al. Hun Nederlandse klasgenootjes zijn onder de indruk.
'Ik vind het wel leuk, maar ook weer niet omdat ze natuurlijk zijn gevlucht voor de oorlog. Maar het is ook weer wel leuk want je hebt nieuwe kinderen in de klas en dat heb je niet elke dag', zegt de 11-jarige Shaughn.
De kinderen zijn er door hun docent op gewezen om tijdens de lessen en in de pauze geen schiet- of oorlogspelletjes te doen. Over de oorlog is tot nu toe niet gesproken met de Oekraïense kinderen.
'Ik weet ook niet of we dat überhaupt gaan doen, want misschien is het wel een beetje gevoelig voor hun aangezien je niet weet wat daar is gebeurd met hun. Of met hun familie en vrienden', zegt de 11-jarige Roxy.

Voorbeeldproject

De manier waarop CBS De Wegwijzer de opvang van Oekraïense kinderen met de omliggende scholen heeft opgepakt wordt als een voorbeeldproject gezien. Vooral het betrekken van Oekraïense studenten en docenten voor het vertalen is volgens de betrokkenen van grote meerwaarde om de opvang te doen slagen.
Oekraïense kinderen krijgen les in Selwerd