‘Provincie moet Bevrijdingsfestival steunen voor gratis kaartjes’ (update)

Publiek tijdens een eerdere editie van Bevrijdingsfestival
Publiek tijdens een eerdere editie van Bevrijdingsfestival © Dennis Venema
De provincie Groningen moet haar bijdrage verhogen om zo de toegangskaartjes voor Bevrijdingsfestival Groningen alsnog gratis te kunnen maken. De Statenfracties van GroenLinks, SP en PvdA roepen de provincie op actie te ondernemen.
Het evenement in Groningen is het enige van de bevrijdingsfestivals in het land dat entree wil vragen om de kosten te dekken. Volgens directeur Ebel Jan van Dijk is dat nodig omdat de kosten voor de organisatie zijn gestegen. ‘We willen op de inhoud van het festival niet inleveren’, zei hij daarover.

'Festival moet toegankelijk zijn'

Daarover ontstond politieke onrust, toen de gemeenteraad van Groningen unaniem concludeerde dat een entreekaartje van 5 euro voor een bevrijdingsfestival ‘not done’ is. Zij stuurden wethouder Glimina Chakor op pad met de opdracht in gesprek te gaan met de organisatie.
Nu probeert de Statenfractie van GroenLinks extra geld bij de provincie Groningen los te peuteren om zo het bevrijdingsfestival gratis te houden.
‘Het bevrijdingsfestival moet voor iedereen toegankelijk zijn’, zegt Stephanie Bennett, Statenlid namens de partij. ‘We willen van de provincie weten welke financiële ruimte er is om het festival te steunen. Daarnaast willen we weten of de provincie ook bereid is dit jaar extra geld te geven.’

Komende week politieke discussie

Bennett maakt de zaak komende week aanhangig in een commissievergadering van Provinciale Staten. Ze zegt dat meer partijen de provincie willen vragen om extra steun voor het festival. De provincie Groningen subsidieert het festival nu voor 45.000 euro, maar dat bedrag moet worden verhoogd, stelt Bennett. ‘Het gaat om een festival voor alle inwoners van de provincie Groningen. Wij vinden dat de provincie haar verantwoordelijkheid moet pakken.’
Mocht extra geld niet mogelijk zijn, dan wil Bennett weten of de organisatie van het festival ertoe bewogen kan worden dat het festival alsnog gratis wordt.
Naast GroenLinks stellen ook de Statenfracties van de SP en PvdA vragen over het onderwerp.
Update: Het bericht is aangevuld met de aangekondigde vragen van de SP en PvdA.