Vrouw krijgt taakstraf voor witwassen en afpersing in taxi

Een taxi
Een taxi © RTV Noord
Een 21-jarige vrouw uit Zuidlaren moet voor afpersing in een taxi en witwassen een taakstraf van 150 uur uitvoeren. Ze kreeg ook een celstraf van 59 dagen opgelegd, maar die heeft zij in voorarrest uitgezeten.
De vrouw en een vriendin uit Veendam nodigden op 30 maart 2020 in de stad Groningen twee jongemannen uit mee te rijden in een taxi. Toen een van de mannen het voertuig verliet en daarbij een jas van een van de vrouwen meenam, beletten zij de achtergebleven man uit te stappen. Ze gaven de taxichauffeur de opdracht door te rijden.

Filmpje

In de taxi werd de man mishandeld, bedreigd en hij moest zestig euro, als schadevergoeding voor de jas, afgeven. Ook werd hem een huissleutel afgepakt.
Bij de Hoornseplas stopte de taxi even en de man vluchtte de bosjes in. Uit angst deed de man geen aangifte. Het incident kwam toch bij de politie terecht door een filmpje van de rit, dat op internet verscheen. De Veendamse filmde de rit en zette dat online. Dat filmpje werd massaal gedeeld.

'Foute boel'

De politie ging direct op onderzoek uit en kwam de beide vrouwen op het spoor. Via hun telefoons kwam ook het witwassen aan het licht.
Beiden leenden hun bankrekening uit aan criminelen voor oplichtingspraktijken. Op de rekening van de 21-jarige vrouw stond bijna 8000 euro bijgeschreven van verschillende slachtoffers. Dat geld was direct weer gepind. Ze erkende dat zij wist dat het ‘foute boel’ was.

Geen samenwerking in oplichting

De officier van justitie eiste eerder een taakstraf van 200 uur, omdat die ook bewezen vond dat de vrouw anderen overhaalden hun bankpas tegen betaling af te geven.
De rechter vond dit bewijs te mager en sprak de vrouw vrij van samenwerking in de oplichting. De rechter vond wel bewezen dat zij in januari 2020 na een escortbezoek een oudere man van twee laptops heeft bestolen.

Belast verleden

De rechter vond deze strafbare gedragingen ernstig. De vrouw was er alleen maar op uit om zichzelf te verrijken, oordeelde de rechter. Die hield er ook rekening mee dat de nog jonge vrouw een zwaar verleden heeft en op dit moment onder begeleiding in Zuidlaren woont. Haar vriendin, waarmee ze de taxi-afpersing pleegde, is eerder veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur.