SC Scheemda pakt weer drie punten tegen VVS

Smurfenjager Gargamel, afgebeeld op een spandoek van SC Scheemda
Smurfenjager Gargamel, afgebeeld op een spandoek van SC Scheemda © Henk Elderman/RTV Noord
Een schitterende vrije trap van Danny Blaauw zorgde zaterdag voor de beslissing in de wedstrijd Scheemda - VVS. Het duel eindigde in 2-1. De thuisploeg won eerder dit seizoen in Oostwold de Oost-Groninger derby met 7-0. 'Beter wordt het niet', volgens Scheemda-aanvoerder Kasper Stoppels.
Op Sportpark d'Oosterd staat de muziek al ruim voordat het duel begint op standje tien. De speaker zweept het publiek op. Vlak voor de opkomst van de spelers klinkt het Smurfenlied. Want de in blauw-wit gestoken VVS'ers worden aangezien voor smurfjes. Een groot spandoek met een afbeelding van smurfenjager Gargamel zegt voldoende over de sportieve rivaliteit tussen beide clubs.
'Smurfen' delven weer het onderspit tegen 'Gargamel'

Stil in het veld

Maar Scheemda krijgt VVS er niet zomaar onder. Het is een jacht zonder dat geschoten wordt. De Duitse keeper Tim Ludwig van de 'Oostwolmers' heeft een rustige middag. Hetzelfde geldt voor keeper Frank Brouwer van de 'Scheemders', tot aan tien minuten voor rust. De doelman verstapt zich. Met een enorm ei op z'n enkel wordt hij van het veld gedragen. Het hoogtepunt in de eerste 45 minuten is een kopbal van Bob Kellendonk op de lat vlak voor rust. 'Het spel kwam van beide kanten niet los. Ik vond het ook stil in het veld', vat Stoppels de eerste helft en ook een groot deel van de tweede helft samen.

Vrije trap

Pas in het laatste gedeelte wordt het duel boeiend. Niek Smit opent de score voor Scheemda. Een minuut later tekent Remco de Kleine voor de gelijkmaker van VVS. Het mooiste moet dan nog komen. En zoals zo vaak is Danny Blaauw matchwinner voor Scheemda. De topscorer krult vanaf 25 meter de bal uit een vrije trap met veel gevoel tegen de touwen. 'Hij zou er eigenlijk voor nood in komen. Het is natuurlijk een specifieke kwaliteit als je zo'n bal erin kunt trappen', jubelt Stoppels over zijn ploeggenoot. Blaauw is vijf weken geblesseerd geweest en hervatte pas afgelopen donderdag de training. 'Uit stilstand lukt het nog wel,' glimlacht de aanvaller met een van z'n kinderen op z'n schouders.
De spelers vieren de goal van Danny Blaauw met de supporters
De spelers vieren de goal van Danny Blaauw met de supporters © Henk Elderman/RTV Noord

Pijn

De dreun komt hard aan bij VVS. De revanche voor de grote nederlaag van eind oktober komt er niet. 'Het doet pijn. Ik kan wel zeggen dat we weer revanche willen nemen, maar ja, wie weet wanneer dat gaat gebeuren', verzucht Leon Boer. Hij staat bekend als de vrije-trappenspecialist van VVS. 'Ik kan niet zeggen of ik jaloers ben op Danny Blaauw, maar die bal zat er natuurlijk fantastisch in.'

Dubbele winst

Scheemda vergroot het verschil met VVS tot vier punten. In de stand van de vijfde klasse F blijven de ploegen op de tweede en derde plaats staan. Een mooi gegeven, maar wat zwaarder telt, is de dubbele winst van Scheemda in een seizoen op de rivaal uit Oostwold. 'Dit zijn gewoon de mooiste wedstrijden om te voetballen. Mooier wordt het niet. Het voetbal leeft hier in Scheemda', besluit Stoppels.