Utrecht vangt 200 extra asielzoekers uit Ter Apel op (update)

Foto's uit de nachtopvang in Ter Apel met enkele stretchbedden
Foto's uit de nachtopvang in Ter Apel met enkele stretchbedden © asielzoeker H.R.
De gemeente Utrecht gaat vanaf maandag tweehonderd extra tijdelijke crisisopvangplekken realiseren voor asielzoekers uit Ter Apel. Dat gebeurt na een dringend verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht noemt het 'onacceptabel' dat het aanmeldcentrum in Ter Apel 'overloopt van drukte'. De plekken komen in het voormalige pand van Holland Casino nabij de Jaarbeurs. Het gaat om een periode van maximaal vier weken. Dat liet de burgemeester en tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht zondag weten. De opvangplekken zijn bedoeld voor vluchtelingen uit andere landen dan Oekraïne.

Na vier weken weer weg

Afgesproken is dat de groep na vier weken weer vertrekt. Ondertussen zoekt het COA verder naar locaties voor de langere termijn. De druk op het asielzoekerscentrum Ter Apel loopt op door onder andere het al langere gebrek aan reguliere opvangplekken.
Het COA laat weten het fantastisch te vinden dat Utrecht de extra opvangplekken beschikbaar stelt. 'Maar we kijken nog altijd uit naar de vergadering van het Veiligheidsberaad maandag. We hopen dat daar nog meer plekken beschikbaar komen', aldus een woordvoerster van het COA.

Burgemeesters maandag bijeen

De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s komen maandag bij elkaar om te praten over de opvang van vluchtelingen, niet alleen uit Oekraïne maar ook uit andere delen van de wereld.

Oproep aan kabinet: roep het uit tot crisis

Zowel Dijksma als Koen Schuiling, de voorzitter van Veiligheidsregio Groningen, pleiten ervoor dat het kabinet de situatie uitroept tot crisis, waardoor de veiligheidsregio's meer mogelijkheden krijgen om opvangplekken te regelen.
Schuiling: 'Op het moment dat dat gebeurt, kan het kabinet zeggen: deze locatie wordt nu geschikt gemaakt voor statushouders en asielzoekers. Dat betekent dat de doorstroming weer op gang komt, dat er minder mensen in de azc's zitten en dat we in Ter Apel weer met humanere omstandigheden te maken krijgen', aldus Schuiling in Met het oog op morgen, op NPO Radio 1. 'Het kan niet alleen van Ter Apel afhangen, er moeten in ons land vier aanmeldcentra bij.'

'Drie crises bij elkaar'

'We zijn er niet met crisisopvang, het gaat erom dat we doorstroming krijgen in de asielzoekerscentra', benadrukt Schuiling. 'En die komt maar niet op gang. Dus we hebben nu drie crises bij elkaar: de opvang in Ter Apel is overvol, de tweede crisis is dat dat gevaarlijk is en de derde is dat de situatie in Oekraïne er nog bij komt.'
Dit bericht is aangevuld met de oproep aan het kabinet om een crisissituatie af te kondigen