Vrouwen met afstand tot arbeidsmarkt krijgen kijkje op werkvloer: 'Elke dag weer anders'

De VanHulley-vrouwen die een kijkje op de werkvloer gaan nemen
De VanHulley-vrouwen die een kijkje op de werkvloer gaan nemen © Beppie van der sluis/RTV Noord
Het geluid van snorrende naaimachines vult het naaiatelier van VanHulley aan de Peizerweg in de stad Groningen. Terwijl vijftien vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt onder meer boxershorts produceren, dromen ze ervan op een dag wel volwaardig mee te draaien in de maatschappij. Een nieuw project moet die stap makkelijker maken.
In het naaiatelier wordt werkelijk van alles verwerkt: van boxershorts tot slaapshorts en broekjes voor de allerkleinsten tot oude overhemden en ander resttextiel. Ondertussen volgen de VanHulley-vrouwen een intensief programma om uiteindelijk een volwaardige plek op de arbeidsmarkt te krijgen. Dat dit ze nog niet gelukt is, komt onder meer omdat ze hier niet geboren zijn, niet dezelfde kansen, hetzelfde netwerk en dezelfde onderwijsmogelijkheden hebben, terwijl ze dat wel heel graag willen.

Kans om netwerk te vergroten

In nieuwe project 'VanHulley Zowerkthet' worden de Van Hulley-vrouwen gekoppeld aan een bedrijf, zodat de vrouwen hun netwerk kunnen vergroten. Tegelijkertijd bieden de bedrijven iemand met wie ze anders niet zo snel zouden kennismaken een kans. 'Het project is dan ook een uitbreiding van wat we al doen: de vrouwen die hier werken een stapje verder helpen. Dus het produceren van boxershorts is meer een middel geworden dan een doel', vertelt Jolijn Creutzberg namens VanHulley.
Bekijk hier de reportage bij VanHulley
Groningse bedrijven bieden vrouwen met afstand tot arbeidsmarkt kijkje op werkvloer

'Wat doen voor de stad'

Telecomprovider Voys is een van de bedrijven die zich aan het project heeft verbonden. 'We zijn niet alleen in Groningen gestationeerd, maar vinden het ook belangrijk om veel te doen voor de stad. VanHulley kennen we al een poos, en we vinden het dan ook mooi om mensen die normaal gesproken wat moeilijker op de arbeidsmarkt terechtkomen een plek te bieden', vertelt Dick Wierenga, die Voys gekoppeld zag worden aan VanHulley-medewerkster Monica.
'Binnen ons bedrijf staan een aantal dingen op het programma voor haar, zoals facilitaire werkzaamheden, klanten helpen en catering', gaat Wieringa verder. 'Allerlei verschillende dingen komen voorbij, zodat elke dag er voor Monica weer anders uitziet.'
Zelf ziet Monica, die nu drie jaar in Nederland woont, uit naar haar nieuwe werkplek, waar ze een woensdag per maand een kijkje op de werkvloer gaat nemen. 'Ik wil graag leren wat voor regels erbij komen kijken als je bij zo'n bedrijf werkt', legt ze uit.

Vaker kennismaken met Nederlandse bedrijven

Wierenga hoopt Monica te laten zien hoe leuk het is om binnen Voys aan de slag te gaan. 'Een IT-bedrijf staat soms wat ver van de mensen af', zegt Wieringa, die deze kloof met de komst van Monica iets hoopt te verkleinen. 'Maar bovenal hopen we haar een mooie tijd te kunnen bieden. En hopelijk kunnen de collega's zich zo ook wat meer instellen voor mensen van buitenaf met stages, bijvoorbeeld.'
Naast Voys zijn er nog vijf deelnemende bedrijven, die allemaal gekoppeld worden aan een van de VanHulley-vrouwen. Creutzberg hoopt dat het project ertoe leidt dat de volledige nieuwe lichting van vijftien vrouwen die in september bij het naaiatelier aan de slag gaat, ook aan een Gronings bedrijf gekoppeld kan worden. 'Al is het maar een dag of dagdeel per maand. Zo kan iedere vrouw kennismaken hoe het eraan toegaat in een Nederlands bedrijf.'