Acht jonge meiden geven vrolijke twist aan Kunst op het Kanaal

Een van de meiden is druk bezig met haar vrolijke kunstwerk
Een van de meiden is druk bezig met haar vrolijke kunstwerk © Beppie van der Sluis/RTV Noord
De schildersezels in het centrum van Stadskanaal zijn inmiddels een vertrouwd gezicht voor iedereen die de plaats weleens bezoekt. Eens in de zoveel tijd worden er nieuwe kunstwerken op geplaatst en die eer is de komende tijd voor acht meiden, die schilderijen hebben gemaakt met de thema's vrede, vriendschap en bloemen.
De kunstroute Kunst op het Kanaal is onder meer een initiatief van ondernemer Roy Schulte in samenwerking met praktijkschool PRO. Zij vonden dat het het centrum wel een kwaliteitsinjectie kon gebruiken. Om daar een nieuwe dimensie aan te geven, zijn de werken van acht 8-jarige meiden de komende tijd in het centrum van Stadskanaal te bewonderen. 'Dat is eigenlijk een heel spontaan idee geweest', zegt Anne-Marchien Venekamp.
Acht jonge meiden geven vrolijke twist aan Kunst op het Kanaal

Steunbetuiging op doek

Venekamp is ook betrokken bij het kunstproject en bedacht samen met de andere initiatiefnemers van de kunstroute dat het weleens leuk kon uitpakken als acht jonge meiden hun creativiteit de vrije loop zouden laten. Roos, een van de meiden, koos ervoor om een vliegtuig te schilderen. 'Want als je vliegt, dan ben je heel erg vrij', legt ze uit. Als steunbetuiging aan het Oekraïense volk, schilderde ze ook een blauw-gele vlag achter het vliegtuig.
Geconcentreerd kijken de meiden naar hun kleurenpalet, om vervolgens de juiste kleuren op het doek aan te brengen. Dat ze daarbij goed weer hebben, werkt het gebruik van vrolijke kleuren goed in de hand. Ook Jente heeft gekozen voor een steunbetuiging aan Oekraïne. 'Ik heb een hartje gemaakt met aan de bovenkant blauw en aan de onderkant geel', omschrijft ze.

Meerwaarde

Venekamp ziet de werkzaamheden van de de kunstzinnige meiden met een tevreden blik aan. 'Een meerwaarde voor de sfeer in het centrum', luidt haar oordeel. Of het spannend is dat iedereen de werken van de meiden straks kan zien? 'Nee hoor', glimlacht Yente, waarna ze snel weer verdergaat met waar ze was gebleven.