Honderden luidruchtige roeken maken campingeigenaar horendol

Roekennesten in bomen bij camping Moekesgat
Roekennesten in bomen bij camping Moekesgat © Steven Radersma/RTV Noord
Ronald Hut van camping Moekesgat in Ter Apel gaat er vanuit dat de gemeente passende maatregelen neemt tegen de overlast van vele honderden roeken. Die vogels strijken ieder voorjaar opnieuw neer op een eilandje in de zwemplas bij de camping.
'Hoor maar eens, je komt er bijna niet boven het kabaal uit', zegt campingeigenaar Ronald Hut terwijl hij zijn bootje aanmeert bij het eilandje in zwemplas Moekesgat. Hij wijst naar de toppen van de bomen op het eilandje waar roeken nesten hebben gebouwd. 'Het zijn er minstens driehonderd', zegt hij.
Overlast van roeken op camping Ter Apel: 'Je komt bijna niet boven het kabaal uit'

Uitgebreide communicatie

Het grootste probleem is het soms oorverdovende geluid dat de vogels maken. Vooral in de vroege ochtend is er heel veel kabaal. Roeken zijn kolonievogels die onderling uitgebreid communiceren over voedsel en sociale aangelegenheden. En dat doen ze dus met veel lawaai. Bovendien poepen ze het eilandje en de omgeving helemaal onder. 'Er komen ook uitwerpselen in de plas terecht en dat is niet goed voor de waterkwaliteit', constateert Hut.

Niet voor het eerst

Het is niet de eerste keer dat roeken voor overlast zorgen bij Moekesgat, dat doen ze eigenlijk al jaren. In het verleden verjoeg de gemeente de roeken van locaties elders in Ter Apel waar ze overlast veroorzaakten, en veel van de vogels besloten toen te verkassen naar Moekesgat.
Toerisme is belangrijk voor Westerwolde, dus er moet wat gebeuren
Ronald Hut - eigenaar camping Moekesgat
'Je kan er de klok op gelijk zetten', zegt Hut. 'Direct na carnaval kom er een zwerm aan die zich bij wijze van spreken laat vallen in de bomen op het eilandje. Daar broeden ze en half juni vertrekken ze weer.'
Roekenesten in de bomen op het eilandje in zwemplas Moekesgat
Roekenesten in de bomen op het eilandje in zwemplas Moekesgat © Steven Radersma/RTV Noord

Poep

Hij vervolgt: 'Ga maar na, er zijn minstens driehonderd nesten, met daarop een ouderpaar. Ze leggen drie tot vijf eieren per nest, dus dat betekent ongeveer twaalfhonderd nieuwe roeken, plus zeshonderd oudere. Die maken samen heel veel kabaal. En ze poepen de boel onder. Kijk maar, overal witte plekken op de grond en op de bomen. De bodem verzuurt helemaal en wordt zacht.'
Een roek
Een roek © ANP

Onderzoek

Hut trok al diverse malen bij de gemeente aan de bel over de lastige roeken. Dat zijn beschermde vogels die je niet zomaar mag afschieten of verjagen. In januari boekte Hut succes: een meerderheid van de gemeenteraad besloot dat er onderzocht moet worden hoe de overlast kan worden tegengegaan.

Bomen omkappen en verjagen

'Ik moet daar vertrouwen in hebben', zegt Hut. 'Toerisme is belangrijk voor Westerwolde, dus er moet wat gebeuren. Hoe? Ze zouden die bomen kunnen omkappen en nieuwe aanplanten. En de roeken verjagen met geluid kan ook. Er zijn hier in de omgeving voldoende geschikte plekken waar ze naar toe kunnen.'