COA breekt illegaal gebouwde paviljoentent bij opvang Ter Apel weer af

De nieuwe paviljoentent in aanbouw (rechts)
De nieuwe paviljoentent in aanbouw (rechts) © Tristan Braakman/RTV Noord
Het werd afgelopen zaterdag als 'noodgreep' in allerijl gebouwd bij de nachtopvang voor vluchtelingen in Ter Apel, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) breekt de illegaal gebouwde paviljoentent weer af onder druk van de gemeente Westerwolde.
Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt de tent deze week weer verwijderd. 'Een extra paviljoen is geen geschikt middel om de inhumane situatie op te lossen. Alleen extra kwalitatieve opvangplekken elders kunnen dat probleem verhelpen', laat gemeentewoordvoerder Kasper Schomaker weten.

Blik gericht op landelijke afspraken

Het COA hoopt dat de toezegging om landelijk op korte termijn 2000 extra plekken te realiseren, voldoende soelaas biedt. De plekken moeten ervoor zorgen dat de doorstroming vanuit Ter Apel weer op gang komt en het aantal mensen in de nachtopvang daalt. In de illegaal geplaatste tent sliepen overigens geen asielzoekers. Het werd gebruikt als eetzaal en recreatieruimte.

Gemeente wist van niks

Afgelopen weekend bouwden medewerkers van het COA een paviljoentent zonder vergunning en zonder toestemming van de gemeente. Sterker nog: de gemeente was niet eens geïnformeerd. In eerste instantie dacht burgemeester Jaap Velema van Westerwolde nog aan een 'bedrijfsongelukje', maar al snel bleek dat het COA bewust tegen de regels in de tent heeft gebouwd.
Volgens een woordvoerder was het een 'noodgreep' vanwege de 'hygiënische omstandigheden en veiligheid' in de nachtopvang. Al dagen verblijven er in de paviljoentent 650 mensen, terwijl er eigenlijk maar plek is voor 275.

'Overtreffende trap van burgerlijke ongehoorzaamheid'

De politiek in Westerwolde reageert verdeeld op de actie. De grootste partij, Gemeentebelangen, is woest vanwege de actie. 'Door het plaatsen van een extra opvangtent ondanks dat dit expliciet is verboden, schoffeert het COA dit gemeentebestuur en daarmee ook de inwoners van Westerwolde', stelt de partij in een reactie.
'Deze actie is wat ons betreft de overtreffende trap van burgerlijke ongehoorzaamheid. Immers wanneer zelfs een overheidsinstantie zich bewust niet houdt aan Nederlandse wet- en regelgeving is het einde zoek', aldus Gemeentebelangen.
Herma Hemmen van het CDA reageert milder: 'Het plaatsen van het paviljoen zonder toestemming van de gemeente is niet toelaatbaar. Dit is ook niet uit te leggen aan de inwoners van Ter Apel. We beraden ons op vervolgstappen', aldus het raadslid.
De PvdA en GroenLinks sluiten zich aan bij de woordvoering van het gemeentebestuur.

Excuses COA

Het COA heeft de gemeente Westerwolde excuses aangeboden voor het plotseling plaatsen van de paviljoentent.