Stichting Keelbos: ‘Afsluiting homo-ontmoetingsplek Witte Molen is overheidsdiscriminatie’

Een deel van parkeerplaats Witte Molen, waarachter het fietspad loopt dat wordt afgesloten
Een deel van parkeerplaats Witte Molen, waarachter het fietspad loopt dat wordt afgesloten © Google Street View
De afsluiting van het voetpad tussen parkeerplaats Witte Molen aan de snelweg A28 en het achterliggende fietspad langs het Noord-Willemskanaal is pure overheidsdiscriminatie. Dat zegt Anthony Mathijsen, voorzitter van Stichting Platform Keelbos, die opkomt voor de instandhouding van homo-ontmoetingsplekken.
Volgens Mathijsen ligt het voetpad er al meer dan tien jaar en is het daarmee een openbare weg. Om het pad te mogen afsluiten zou volgens de voorzitter een onttrekkingsverzoek moeten worden ingediend door Rijkswaterstaat, maar dat zou niet zijn gebeurd.

Regenbooggemeente

Ook de gemeente Groningen heeft een klacht van Keelbos ontvangen. De parkeerplaats Witte Molen ligt op het grondgebied van Groningen en de gemeente heeft ingestemd met de afsluiting van het pad. Mathijsen: ‘Groningen is een regenbooggemeente die zegt op te komen voor LHBTQ+gemeenschap, maar dit besluit druist rechtstreeks in tegen het eigen beleid van de gemeente.’

Illegaal

Volgens de voorzitter van Keelbos maken zowel Rijkswaterstaat als Groningen zich schuldig aan discriminerende handelingen. Mathijsen: ‘Het is een recht van mensen om elkaar te mogen ontmoeten. Dat geldt ook voor homo’s. De afsluiting van het pad voorkomt dat mannen elkaar bij Witte Molen kunnen ontmoeten en dat is illegaal. We willen dat het pad weer open gaat en hebben Rijkswaterstaat verzocht de afsluiting terug te draaien.’

Verkeersveiligheid

Volgens Rijkswaterstaat is het pad afgesloten om te voorkomen dat wandelaars en fietsers vanaf het fietspad aan het Noord-Willemskanaal de parkeerplaats Witte Molen kunnen bereiken. Een woordvoerder verklaarde afgelopen maandag dat het gaat om verkeersveiligheid gaat en is het landelijk beleid dat parkeerplaatsen langs snelwegen, met of zonder tankstation, alleen vanaf de snelweg bereikbaar mogen zijn. De organisatie ontkent dat het homo’s discrimineert.