Eigenaar geeft stukje grond van oude steenfabriek Rusthoven terug voor één euro

De ruïne van de voormalige steenfabriek Rusthoven
De ruïne van de voormalige steenfabriek Rusthoven © Martin Drent/RTV Noord
Buurman Harm Jonk zou het fantastisch vinden als het terrein van de voormalige steenfabriek Rusthoven aan het Damsterdiep in Wirdum weer in ere hersteld kan worden. Daarom besloot hij een stuk van zijn grond van zo'n tachtig bij veertig meter te verkopen aan stichting Het Groninger Landschap.
Verkopen is een groot woord want Jonk vroeg het symbolische bedrag van één euro om te zorgen dat het terrein weer de glans krijgt die het volgens hem verdient.

Tussen de droogschuren

Het 'verkochte' stukje grond van Jonk die al veertig jaar naast de ruïne woont, behoorde oorspronkelijk bij de steenfabriek. Het was de ruimte tussen de droogschuren van Rusthoven. Die ruimte was belangrijk om het droogproces van de klei van de bakstenen te stimuleren.
Het Groninger Landschap wil de overblijfselen van de steenfabriek, een belangrijk stukje Gronings erfgoed, conserveren en openstellen voor het publiek via onder meer een wandelroute. Momenteel liggen de werkzaamheden stil vanwege het broedseizoen.

Veel gedoe

Tichelwerk Rusthoven werd in 1965 gesloten. In de jaren erna raakten de gebouwen en de karakteristieke ringovens steeds verder in verval. Er was de afgelopen decennia veel gedoe rond nieuwe eigenaren, krakers die het terrein wisten te bezetten, bodemverontreiniging en aanwezigheid van vleermuizen in de restanten van de fabriek.
In 2019 werd stichting Het Groninger Landschap eigenaar. Die wil het voormalige fabrieksterrein weer een nieuwe bestemming geven, waarin de oude waarden niet verloren zullen gaan.

Borg Rusthoven en Ekenstein

Samen met de nabijgelegen borg Rusthoven en landgoed Ekenstein vormt de ruïne van de steenfabriek een prachtig stukje cultuurhistorisch erfgoed aan het Damsterdiep.