Waterschap in hoger beroep vrijgesproken van moedwillig vangen en doden van bevers

Een bever
Een bever © Sander Koning / ANP / Hollandse Hoogte
Waterschap Hunze en Aa’s is in hoger beroep vrijgesproken van de aanklacht dat het bewust risico's heeft genomen op het vangen en doden van bevers in klemmen, die zijn bedoeld om muskusratten te vangen. Tegen het waterschap was een voorwaardelijke boete geëist van vijfduizend euro.
Eerder was Hunze en Aa’s door de rechtbank in Groningen al vrijgesproken, het Openbaar Ministerie (OM) ging tegen dat vonnis in beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden.
Volgens het OM neemt Hunze en Aa’s bij de manier waarop muskusratten worden gevangen willens en wetens het risico dat daarmee ook de beschermde bever in een klem komt. Hunze en Aa’s ontkent dat en zegt juist alle mogelijke moeite te doen om bijvangst bij de muskusrattenbestrijding te voorkomen. Volgens het waterschap is sinds de herintroductie in 2007 nog nooit een bever gevangen in een van haar klemmen.

Waterschap is blij met de uitspraak

Hunze en Aa’s is blij met de uitspraak van het Gerechtshof. Woordvoerder Arjan Heugens: ‘Het arrest doet recht aan de zorgvuldigheid waarmee onze muskusrattenvangers hun werk doen en daarbij de regels en voorschriften naleven.’