Groningers doneren minder voor Oekraïne: 'Blijf spullen geven!'

Vrijwilligers laden de vrachtwagen vol met kleding, medicijnen en andere spullen voor Oekraïne
Vrijwilligers laden de vrachtwagen vol met kleding, medicijnen en andere spullen voor Oekraïne © Jeroen Willems/RTV Noord
De Stichting Oekraïners in Nederland ziet dat de animo voor het brengen van spullen of het doen van een donatie langzaam terugloopt. Vrijwilliger Izabella Samu van de stichting roept daarom iedereen op om spullen te blijven brengen naar hun verzamelpunten in de stad Groningen en Sappemeer.
'Iedereen houdt het bezig, maar na een bepaalde tijd zakt het een beetje weg', zegt Samu. 'We zien wel dat mensen zich aanbieden om gezinnen op te vangen. En er worden ook nog wel donaties gedaan, maar het is wel wat minder. Mijn oproep is dan ook om te blijven geven', aldus Samu.

Medicijnen en voedsel

De prioriteit ligt volgens de stichting bij medicijnen, lang houdbaar calorierijk voedsel en slaapspullen. Andere spullen, zoals kleding en speelgoed, worden ook ingenomen, maar worden verspreid onder Oekraïners die inmiddels in Nederland een plekje hebben gevonden.
Vrijwilligers tillen de verzamelde spullen naar de vrachtwagen.
Vrijwilligers tillen de verzamelde spullen naar de vrachtwagen. © Jeroen Willems/RTV Noord
Kenan Kafarov komt uit Azerbeidzjan en heeft een transportbedrijf in Stad. Hij is samen met zijn buren een inzamelpunt begonnen, waar afgelopen dinsdag voor de derde keer een vrachtwagen vandaan is vertrokken richting Oekraïne.
'De Stichting Oekraïners in Nederland regelt verder alles. Zij weten waar wat het hardste nodig is. Er lopen hier dagelijks vrijwilligers rond, vooral studenten uit Oekraïne, die alle spullen uitzoeken en klaarmaken voor vertrek', zegt Kafarov.

'Mensen hebben het hard nodig'

Kafarov ziet ook dat de loods steeds minder snel vol is. 'Wij zijn er niet van om te stoppen. Daarom de oproep aan de mensen en bedrijven om te blijven doneren en spullen te brengen. De oorlog is helaas nog niet voorbij. Mensen hebben het hard nodig', zegt Kafarov.
De inbrenglocaties zijn aan de Stavangerweg 33 in Groningen en de Kleinemeersterstraat 107 in Sappemeer.