Eemsdelta gaat gevluchte Oekraïners opvangen in Bierum en Wagenborgen

De Menterne in Wagenborgen is een van de opvanglocaties
De Menterne in Wagenborgen is een van de opvanglocaties © Google Maps
De Menterne in Wagenborgen en Luingaborg in Bierum. Dat zijn de plekken die de gemeente Eemsdelta heeft aangewezen als opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. Voor de korte termijn is hotel Boven Groningen in Delfzijl ingericht voor opvang van Oekraïners.
In zowel de De Menterne als de Luingaborg kan een flink aantal oorlogsvluchtelingen worden opgevangen. Ook zijn ze geschikt om gezinnen te ontvangen. Eemsdelta denkt enkele weken nodig te hebben om de beide locaties geschikt te maken om vluchtelingen te huisvesten.

Eind april

In Bierum kunnen zo'n zeventig mensen worden gehuisvest. In Wagenborgen zo'n twintig. Eind april worden waarschijnlijk de eerste Oekraïners verwacht.
Zonnehuis Luingaborg in Bierum
Zonnehuis Luingaborg in Bierum © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
De vluchtelingenopvang duurt in eerste instantie tot aan het eind van het jaar. Inwoners van beide dorpen zijn per brief geïnformeerd. Binnenkort zijn er informatiebijeenkomsten. De dorpsverenigingen hebben positief gereageerd op de plannen.

Farmsum en Delfzijl

In Eemsdelta vindt ook nog noodopvang plaats in Farmsum van 160 asielzoekers met een reële kans op een verblijfsvergunning en 672 asielzoekers in het azc in Delfzijl.