Zwangerschapscursus voor mannen: 'Wij worden vergeten'

De wereld rond zwangerschap is een roze vrouwenwereld. Stadjer Bert van Asperen, zelf net vader geworden, stoorde zich daar dusdanig aan dat hij een een zwangerschapscursus voor vaders heeft ontwikkeld.
'Alles wat met zwangerschap te maken heeft, is lief en roze, alles draait om de vrouw. Het is een vrouwenwereld. Als man tel je niet mee en dat irriteert mij mateloos', zegt hij.
Anderhalf jaar geleden werd Van Asperen vader van Sterre en verdeelt de zorg over zijn kind samen met zijn vrouw.

Welcome to Mankind

Tijdens de zwangerschap zag de verloskundige hem niet staan en werd er op het consultatiebureau alleen maar naar de moeder gekeken. Dat was Van Aspereren een doorn in het oog. Hij ontwikkelde met een aantal vrienden de cursus Welcome to Mankind.
Mannen worden vergeten bij zwangerschapscursussen
'En dat is geen zoetsappige pufcursus, daarin spreken we de man direct aan, met humor, met een bepaalde stijl,' zegt Van Asperen.
In de online cursus, waarvoor wel betaald moet worden, worden deskundigen aan het woord gelaten en op een speelse 'mannelijke' manier wordt er over die belangrijke nieuwe periode in het leven gesproken. Ervaringsdeskundige mannen geven hun zienswijze en vaak een paar bruikbare tips.

Community

'Als jonge vader mis je soms iemand met wie je even kunt sparren, iemand die op hetzelfde level zit', zegt Van Asperen. 'Ik heb dat zelf gemist. Misschien is dat wel de reden dat ik mee heb gewerkt aan het ontwikkelen van deze cursus en een online community heb gecreëerd.'

Wegcijferen

De cursus bestaat uit uit filmpjes, feitelijke informatie over alles rondom zwangerschap, vader worden en tips en tricks. Van Asperen gooit maar meteen z'n allerbeste zelf in de strijd: 'Jezelf wegcijferen, als je ruzie krijgt, niet doorgaan, je verliest het toch, dus inbinden en jezelf wegcijferen.'