Halve gemeenteraad stopt: 'Soms lastig om ogen open te houden als je naar burgemeester moet luisteren'

Een bloemetje voor de raadsleden
Een bloemetje voor de raadsleden © Marten Nauta/RTV Noord
22 van de 45 raadsleden in de gemeente Groningen namen dinsdag afscheid van hun collega-politici. Ze zijn niet opnieuw verkozen bij de verkiezingen van twee weken geleden. De één gaat er luchtig mee om ('Meer tijd voor m'n postzegelverzameling'), de ander is iets meer beteuterd dat het erop zit. 'Het is het mooiste wat ik ooit gedaan heb.'
Tijdens de speciale afscheidsvergadering van de gemeenteraad waren er bloemen voor alle raadsleden, al kregen de veertien politici van GroenLinks en Partij voor de Dieren vanwege duurzaamheidsredenen een doosje veganistische macarons. Alle 22 vertrekkende raadsleden werden bovendien beloond met een dankwoord van burgemeester Koen Schuiling.

Een van de mooiste dingen, maar soms saai

Na de officiële plichtplegingen is het tijd voor een biertje en een gezamenlijke maaltijd. Voor het laatst eet Jan Pieter Loopstra (PvdA) een hapje mee. 'De politiek smaakt nog steeds naar meer', zegt hij. 'Het raadswerk is een van de mooiste dingen die ik in mijn leven heb meegemaakt. Je bent verantwoordelijk voor wat er gebeurt in Stad en Ommeland. Je kan het verschil maken als raadslid, en daar kijk ik met veel genoegen op terug.'
Het echte vergaderen, en samen de wijken in, dat ga ik het meeste missen
Krista Boogaard - scheidend PvdA-raadslid
Ook 'stille kracht' en partijgenoot van Loopstra, Krista Boogaard, eet haar bordje leeg. 'Het echte vergaderen, en samen de wijken in, dat ga ik het meeste missen. Het is een groot gemis geweest dat we het werk de afgelopen jaren veel vanachter het beeldscherm hebben moeten doen', vindt zij.
De raadsleden nemen afscheid in een speciale vergadering
De raadsleden nemen afscheid in een speciale vergadering © Marten Nauta/RTV Noord
Dat vanuit huis vergaderen was soms best saai, geeft Boogaard toe. 'Ik ga niet liegen. Ik heb wel eens tijdens een raadsvergadering op de grond gelegen, te wachten tot het voorbij was. Je zit dan zo lang achter een beeldscherm dat het niet meer lukt om je ogen open te houden als je nog langer naar de burgemeester moet luisteren.' Of de burgemeester dan zo saai is? 'Om 01:00 's nachts wel, ja', lacht Boogaard.

Postzegelverzameling en padellen

Wim Koks (71) die namens de SP jaren in de gemeenteraad zat, redde het met zijn vijfde plaats net niet om nog een periode mee te gaan. Hij vindt het vooral voor zijn partij jammer. 'We hebben een zetel verloren, daar baal ik van. Maar ik zag het een beetje aankomen, want ik wist dat het lastig kon worden voor ons. Na een paar keer flink slikken dacht ik: ik ga me bezighouden met mijn postzegelverzameling en mijn volkstuintje. Het komt helemaal goed!'
Vertrekkende en blijvende raadsleden eten nog één keer samen
Vertrekkende en blijvende raadsleden eten nog één keer samen © Marten Nauta/RTV Noord
VVD-er Jasper Boter redde het ook net niet: hij was de nummer drie van zijn partij maar werd voorbijgestreefd door zijn fractiegenoot Elisabeth Akkerman.
Het is wel een beetje met weemoed, want ik was graag nog vier jaar doorgegaan
Jasper Boter - scheidend VVD-raadslid
Boter kan zijn raadslidmaatschap ongewild niet verlengen: 'Het was even uithuilen, maar het afscheid vanavond was mooi. Het is wel een beetje met weemoed, want ik was graag nog vier jaar doorgegaan. Maar het heeft niet zo mogen zijn.'
Wat hij nu gaat doen? 'Ik denk dat ik ga padellen (een sport die tennis, squash en beachball met elkaar combineert, red.). 'En dan win ik nog eens een keer, want in de raad als oppositiepartij was het lastig', blikt hij terug.

Nieuwe gemeenteraad

De nieuwe gemeenteraad van Groningen wordt woensdagmiddag geïnstalleerd. Mede dankzij veel voorkeursstemmen is de meerderheid van de raadsleden straks vrouw.