Windmolenexploitant Oostpolder vindt het onnodig om vogelsterfte bij te houden

De Groningse waddenzeekust met windmolens, ganzen op de voorgrond
De Groningse waddenzeekust met windmolens, ganzen op de voorgrond © ANP
Windmolenexploitant Waddenwind B.V. wil af van de verplichting om bij te houden hoeveel vogels zijn gedood door de wieken van haar turbines in de Oostpolder bij de Eemshaven. Dat bleek dinsdag bij de Raad van State in Den Haag.
Waddenwind B.V. is bezig met de bouw van een windmolenpark met 21 turbines in de Oostpolder. De provincie Groningen legde het bedrijf in de vergunning de verplichting op om de vogelsterfte te monitoren.

Doodsoorzaak niet altijd duidelijk

Waddenwind B.V spande bij de Raad van State een rechtszaak een tegen deze verplichting. 'Over het werkelijke aantal slachtoffers kan door monitoring geen betrouwbare informatie worden verkregen', zei de bedrijfswoordvoerder tijdens de zitting over de vogelsterfte. Hij baseerde dit op eerdere metingen in het Eemshavengebied. Daarbij is gebleken dat als er een dode vogel gevonden wordt bij een windmolen, niet altijd vastgesteld kan worden waaraan die is overleden.

Wieken zwart verven

Volgens de provincie Groningen is vogelsterfte door de wieken van windmolens een belangrijk probleem. Om die sterfte terug te brengen is er al een apart broedeiland in de Eemsmond geschapen, om de vogels weg te houden bij de turbines. Ook overweegt de provincie om in de toekomst de wieken van windmolens zwart te laten verven. Uit onderzoek in Noorwegen is gebleken dat vogels dan minder in botsing komen met de wieken.

Provincie: bijhouden aantallen heeft wel zin

Tijdens de zitting bij de Raad van State verklaarde de provincie Groningen dat het wel degelijk zin heeft om de vogelsterfte bij te houden. Ze legt deze verplichting op aan alle exploitanten van nieuwe windmolenparken in de provincie.
Uitspraak van de Raad van State is over ongeveer zes weken.