Vriendin dader schoolpleinmoord Lewenborg hoort in hoger beroep cel eisen

Het afgezette schoolplein, de dag na het steekincident
Het afgezette schoolplein, de dag na het steekincident © Elwin Baas/RTV Noord
In hoger beroep is tegen Machella V. (19), voor haar rol in de fatale steekpartij op het speelplein aan de Vaargeul in de stad-Groninger wijk Lewenborg, 21 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geëist. De eis is gelijk aan de uitspraak van de rechtbank. Bij de steekpartij op 3 september 2020 kwam de 19-jarige Chris Kalfsbeek om het leven.
Hoewel V. niet zelf heeft gestoken, heeft zij volgens het Openbaar Ministerie een cruciale rol gespeeld in dit incident. 'Ze speelde een onmisbare rol in de voorbereiding, uitvoering en ook nadat het slachtoffer was neergestoken. Dat geeft voldoende gewicht voor medeplegen', zei de advocaat-generaal (de officier van justitie in hoger beroep, red.) vandaag op de zitting.

Date

Ze had Chris die avond meegelokt naar het schoolplein voor een date. Toen beiden stonden te praten kwam Machella's vriend, Sven O., ten tonele met medeverdachte Iwan G. Chris werd meteen door O. in zijn buik gestoken en overleed later aan zijn verwondingen.
De rechtbank in Groningen veroordeelde Machella V. vorig jaar juni tot 21 maanden jeugddetentie en ze kreeg jeugd-tbs opgelegd. Sven O. kreeg dezelfde straf en Iwan G. werd voor zijn rol bestraft met negentig dagen jeugddetentie, waarvan 33 dagen voorwaardelijk, en voorwaardelijke jeugd-tbs.
V. ging in hoger beroep. Het hof doet op 13 april uitspraak.