Student in brand gestoken bij ontgroening

GRONINGEN - Een 21-jarige student uit Groningen is onlangs bij een ontgroening in brand gestoken. De jongen raakte zwaargewond.
Sinterklaaspak
De ontgroening van een dispuut van studentenvereniging Albertus Magnus had plaats op een eilandje bij Giethoorn. Het slachtoffer droeg een Sinterklaaspak en vroeg een mede-student om hem in brand te steken. De mantel van de man vatte meteen vlam, waarna hij brandend het water inrende.

Geen medische hulp
Zonder medische hulp ging de ontgroening door. Pas veertig uur na het incident heeft de student zich gemeld bij een arts. Hij is opgenomen in het Brandwondencentrum in Groningen, waar hij nog steeds ligt. Zes procent van zijn rug is verbrand.

Strafrechtelijk onderzoek
Het slachtoffer weigert aangifte te doen, maar zijn ouders hebben dit wel gedaan. Zij vinden dat dergelijke ontgroeningstaferelen niet meer mogen voorkomen. De politie heeft daarom besloten om een strafrechtelijk onderzoek te starten.

Reactie Albertus Magnus
Studentenvereniging Albertus Magnus laat in een persverklaring weten zeer geschrokken te zijn van het incident. Het bestuur zegt dat met alle disputen duidelijke afspraken zijn gemaakt over ontgroeningen. Het dispuut, waar de 21-jarige student lid van wilde worden, wordt geschorst voor een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Verder komt de groep vijf jaar onder strenge controle te staan.

Reactie RuG
De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) laat het incident onderzoeken door de Adviescommissie Introductie, die toeziet op introductieperiodes. Pas als de resultaten bekend zijn, bekijkt de RuG of er strafmaatregelen zullen volgen. 'Dit was een ontzettend domme actie van individuen. We willen precies weten hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren', aldus een woordvoerder van de universiteit.
Deel dit artikel:

Recent nieuws