Nieuwe gemeenteraad van Groningen is een feit: 'Absoluut niet saai, van dat stigma moeten we af!'

De raadsleden van Student&Stad en Julian Bushoff (PvdA, linksachter) praten na over de installatie
De raadsleden van Student&Stad en Julian Bushoff (PvdA, linksachter) praten na over de installatie © Marten Nauta/RTV Noord
De nieuwe gemeenteraad van Groningen is woensdagmiddag geïnstalleerd door burgemeester Koen Schuiling. De 45 raadsleden, waarvan 22 nieuw en 24 vrouw, legden de traditionele eed of belofte af. 'Ik heb er heel erg veel zin in', zegt fractievoorzitter Steven Bosch van Student&Stad.
Hij is niet de enige, want de sfeer is woensdagmiddag uitgelaten. Een voor sommigen spannende dag zit erop, en met een borrel in de hand praten raadsleden van verschillende partijen even bij. Even verderop in de Stadskerk zitten andere politici al aan het diner.

Trots op zoon als raadslid

Zo ook Dennis Ram, de nieuwe voorman van de PVV. Hij eet een hapje met zijn vader, die speciaal uit Zoetermeer is overgekomen. Ram is woensdag jarig, en viert dus dubbel feest. 'Hartstikke leuk, jarig en geïnstalleerd. Het is een hele leuke dag geweest', zegt hij.
'Ik ben hartstikke trots', zegt vader Ram. 'Het is geweldig dat ik door de raad uitgenodigd ben om mee te eten. Uniek is dat. En ja, het eten was prima, heerlijk!'
Bossen bloemen liggen klaar om uitgedeeld te worden aan raadsleden
Bossen bloemen liggen klaar om uitgedeeld te worden aan raadsleden © Marten Nauta/RTV Noord

Niet saai

Een tafeltje verder viert de nieuwe, verdriedubbelde fractie van studentenpartij Student&Stad samen met PvdA-raadslid Julian Bushoff de nieuwe periode. 'Het is heel erg leuk om nu met twee enthousiaste dames het raadswerk te mogen voortzetten', zegt fractievoorzitter Steven Bosch.
Voor Mirte Goodijk, de nummer twee van Student&Stad, is het de eerste dag in de gemeenteraad. 'Dit is de eerste avond dat het een beetje inkickt, en dat het echt gaat beginnen. Een heel bijzonder moment', vindt zij.
Of het raadswerk saai wordt? 'Nou', zegt Goodijk, 'de dingen die ik tot nu toe heb mogen doen zijn juist heel spannend en divers. Dus saai zou ik het niet noemen. Ik hoop dat wij als partij dat stigma er een beetje af kunnen halen.'

CDA en GroenLinks aan het formeren?

Dat gebeurt ook aan de tafel waar GroenLinks-fractievoorzitter Mirjam Wijnja en CDA-leider Jalt de Haan een hapje met elkaar eten. Op de vraag of de coalitieonderhandelingen hier stiekem al zijn begonnen grapt De Haan: 'Ja, ja!', terwijl Wijnja, lid van de grootste partij, de kaarten nog even tegen de borst houdt.
GroenLinksers Mirjam Wijnja en Justine Jones eten met Etkin Armut en Jalt de Haan van het CDA
GroenLinksers Mirjam Wijnja en Justine Jones eten met Etkin Armut en Jalt de Haan van het CDA © Marten Nauta/RTV Noord
Etkin Armut (CDA) zit ook aan de tafel, en is net als veel anderen nieuw in de Groningse politiek. 'Echt een hele leuke dag, en ook wel een beetje spannend', vond ze het woensdag. 'Je merkt dat partijen onderling ook een goede band hebben met elkaar. Zelfs met GroenLinksers kan ik het prima vinden', besluit ze lachend.