Nieuwe gemeenteraad van Westerkwartier aan de slag; donderdagavond meer bekend over de coalitie

De nieuwe gemeenteraad in vergadering bijeen
De nieuwe gemeenteraad in vergadering bijeen © Jan Been/RTV Noord
In het Rijtuigmuseum in Leek is woensdagavond de nieuwe gemeenteraad van Westerkwartier geïnstalleerd. De drieëndertig raadsleden legden de eed of de belofte af aan burgemeester Ard van der Tuuk. De bijzondere raadsvergadering werd bijgewoond door familie, vrienden en partijgenoten van de raadsleden.
De nieuwe raad die ontstond na de onlangs gehouden gemeenteraadsverkiezingen telt acht partijen, een minder dan in de vorige bestuursperiode. VZ Westerkwartier is de grootste fractie met tien leden. 50Plus haalde onvoldoende stemmen om opnieuw in de raad te komen.

Dertien nieuwe gezichten

De nieuwe raad telt dertien nieuwe gezichten, de overige twintig raadsleden hebben er een of meer bestuursperiodes op zitten. Drie raadsleden, Jan Willem Slotema (CDA), Gert van Dellen (VZ Westerkwartier) en Annelie Bonnet (D66), veroverden een zetel op basis van voorkeurstemmen. De raad telt dertien vrouwen en twintig mannen.
Nieuwkomer Annelie Bonnet van D66 legt de eed af.
Nieuwkomer Annelie Bonnet van D66 legt de eed af. © Jan Been/RTV Noord

Informateur brengt verslag uit

Donderdagavond wordt bekendgemaakt hoe het ervoor staat met de coalitievorming. Informateur Marcel Thijsen (burgemeester Tynaarlo) brengt dan in het gemeentehuis in Grootegast verslag uit over zijn gesprekken met de acht partijen en welke coalitie volgens hem het meest kansrijk is. VZ Westerkwartier, de grootste fractie en grote winnaar van de verkiezingen, heeft daarbij het voortouw.