Transgendervlag op Martinitoren: 'Iedereen mag en kan zichzelf zijn in Groningen'

De transgendervlag hangt aan de Martinitoren
De transgendervlag hangt aan de Martinitoren © RTV Noord/Elwin Baas
De transgendervlag is sinds donderdagochtend te zien op de Martinitoren in Groningen. De gemeente wil met het hijsen van de vlag een boodschap afgeven aan transgenders: 'Groninger ben je ongeacht.' Die zin komt uit een gedicht van stadsdichter Myron Hamming.
De transgendervlag werd gehesen door vertegenwoordigers van Transgendergroep Groningen, COC Groningen/Drenthe en wethouder Glimina Chakor.
Transgendervlag op Martinitoren: 'Nodig om te laten zien dat iedereen zichzelf mag en kan zijn in Groningen'

Witte kleur

'Iedereen herkent de blauwe en roze kleuren als in jongetje en meisje. De witte kleur vertegenwoordigt de transitie en alles wat er tussenin zit. Deze vlag staat dus symbool voor de genderidentiteiten die je kunt hebben', zegt Mark Gils van COC Groningen/Drenthe.
De transgendervlag aan de Martinitoren
De transgendervlag aan de Martinitoren © Derk Bosscher/RTV Noord

Symboliek

Volgens Chakor laat de vlag zien dat transgenders zichtbaar zijn. 'Laten we tolerantie belijden met onze daden en niet met woorden. De vlag is een symbool ervan en zolang dit soort symbolen nodig zijn om te laten zien dat iedereen zichzelf mag en kan zijn in Groningen, blijven we vlaggen uithangen.'
Gils noemt het hijsen van de vlag een mooie mijlpaal. 'Vanuit het COC vind ik dat transgenders echt wel meer aandacht mogen hebben, als het gaat om een stuk acceptatie.'
De transgendervlag is in 1999 ontworpen door de Amerikaanse Monica Helms. De vlag bestaat uit vijf horizontale banen. De roze en blauwe strepen staan voor de traditionele kleuren voor jongens en meisjes. De witte staat voor mensen met een fluïde genderidentiteit, die in een proces van geslachtsverandering zitten of zichzelf beschouwen als genderloos.