Het sneeuwt in Groningen: 'Pas je rijgedrag aan'

Sneeuw op auto's in Groningen
Sneeuw op auto's in Groningen © Erik Hogeboom/RTV Noord
De eerste natte sneeuw is donderdagochtend gevallen in onze provincie. Zodra de temperatuur verder daalt, kleurt heel Groningen langzaam wit. Dat kan vooral tijdens de avondspits voor problemen op de weg zorgen.
Uniek is het natuurlijk niet, sneeuw rond dit moment in het jaar. Maar na een aantal weken met lenteachtige temperaturen is de overgang wel groot.

Drukste spits van het jaar

Het noordoosten van onze provincie kreeg donderdagochtend als eerste te maken met de koudere lucht. Sinds 10.00 uur valt daar ook natte sneeuw. Op dat moment had de rest van Nederland al de drukste ochtendspits van het jaar achter de rug. Door sneeuwval stond er volgens de ANWB ruim 800 kilometer aan file.

'Vanaf 15.00 uur kans op droge sneeuw'

Op Groningse wegen zal de sneeuw mogelijk tijdens de avondspits problemen opleveren, zegt weerman Roland van der Zwaag. Die stelt dat het koufront vandaag stukje bij beetje terrein wint.
'Bij een dalende temperatuur gaat dat vanaf een uur of drie, vier droge sneeuw opleveren. De spits zal er waarschijnlijk wel last van krijgen, want doordat de temperatuur van het asfalt tot het vriespunt daalt, gaat het wit worden. Dat maakt de kans op gladheid in de namiddag groter.'
Van der Zwaag blijft bij zijn voorspelling dat er uiteindelijk een laagje sneeuw van 2 tot 4 centimeter blijft liggen vanavond en vannacht. 'Ja, dat gaat wel lukken.'
Natte sneeuw in onze provincie
Natte sneeuw in onze provincie © Venema Media

Rijkswaterstaat: 'Matig je snelheid'

De gladheid kan zowel donderdag als vrijdag voor overlast op de weg zorgen, waarschuwt Rijkswaterstaat. 'Houd daar rekening mee als je op pad gaat: bekijk zeker vandaag en morgen voor vertrek het weerbericht en de verkeersinformatie en pas onderweg de rijstijl aan de omstandigheden aan. Matig je snelheid en houd voldoende afstand.'

KNMI geeft code geel af

Het KNMI heeft vanaf de middag en de avond voor bijna heel Nederland code geel afgegeven vanwege nieuwe sneeuwval. Later in de middag en in de avond daalt de temperatuur naar het vriespunt, verwacht het KNMI.
Update: het bericht is aangevuld met de waarschuwing van Rijkswaterstaat