Eneco stapt in noordelijk waterstofproject en investeert honderden miljoenen

Een windpark op zee
Een windpark op zee © Lex van Lieshout/ANP (bewerkt door RTV Noord)
Eneco wil honderden miljoenen euro's investeren in de productie van groene waterstof in Noord-Nederland.
Dat heeft het energiebedrijf donderdag bekendgemaakt. Daarnaast wil chemieconcern OCI een kwart van de waterstof gaan afnemen die vanaf 2030 in onze regio wordt gemaakt.
De groene waterstof moet worden geproduceerd door een consortium met de naam NortH2, een samenwerkingsverband van energiebedrijven Eneco, Equinor en RWE samen met Shell, Gasunie en Groningen Seaports.

Grootschalige productie

Deze partijen onderzoeken gezamenlijk de haalbaarheid van zowel de grootschalige productie en opslag als het transport van groene waterstof. NortH2 heeft de ambitie om in 2030 vier gigawatt aan stroom te kunnen opwekken door windparken op zee. In 2040 zou het zelfs om tien gigawatt gaan. Die stroom kan, in de Eemshaven of op zee, in grote electrolyzers worden omgezet in groene waterstof. Dat zou een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de doelstellingen van het Nederlandse klimaatakkoord.

Methanol en ammoniak

OCI laat weten dat het een intentieverklaring heeft ondertekend om vanaf 2030 een kwart van de groene waterstof van NortH2 af te nemen. De milieuwinst die daarmee te behalen valt, is volgens OCI te vergelijken met het van de weg halen van 450.000 auto's. Die waterstof kan worden gebruikt voor de duurzame productie van methanol in Delfzijl en ammoniak in Geleen. Gasunie gaat zorgen voor onder meer het transport van de waterstof naar Limburg.

Overheidssteun

Eneco en OCI benadrukken donderdag dat het project alleen kan slagen als de overheid meewerkt. Zo moet snel duidelijk worden waar windparken op zee kunnen worden gepland en hoe de stroom aan wal kan worden gebracht. Bovendien wordt gesteld dat de industrie steun van de overheid nodig heeft om waterstof te kunnen inzetten.