App moet mannen met plasklachten gaan helpen

Urinoirs
Urinoirs © Flickr/Rob Hogeslag (Creative Commons)
Het UMCG start een onderzoek naar de behandeling van plasklachten bij mannen. Het doel van het onderzoek is om zoveel mogelijk mannen met een nieuwe app controle te geven over het plassen. Het onderzoek moet uitwijzen of de app even goed werkt als de zorg via de eigen huisarts.
Mannen die ouder zijn dan 18 jaar en plasklachten hebben, kunnen zich vanaf donderdag aanmelden voor dit onderzoek. Dat kan via de website URinControl. Daar is ook een filmpje te zien met meer informatie over het onderzoek.

Eén op de vier

Volgens het UMCG heeft ongeveer één op de vier mannen van boven de veertig problemen met plassen. 'Dit kan betekenen dat zij moeite hebben met het ophouden, 's nachts of overdag heel vaak naar het toilet moeten, niet goed kunnen uitplassen of urineverlies hebben bij bijvoorbeeld lachen, hoesten of sporten', aldus het UMCG. Sommige mannen gaan hiermee naar de huisarts, die geeft uitleg of advies en kan medicijnen voorschrijven.
Ook leefstijladviezen en oefeningen kunnen veel klachten herinneren. Op dit moment is de zorg via de huisarts nog de standaard, maar daar komt als het aan het UMCG ligt verandering in.

Beide benaderingen vergelijken

'Wellicht is deze zorg ook via een ontwikkelde app mogelijk', aldus het UMCG. 'Dit onderzoek gaat beide benaderingen met elkaar vergelijken om na te gaan of een app dezelfde resultaten geeft. De onderzoekers kijken daarbij naar verbetering of genezing van de plasklachten, de kwaliteit van leven van de patiënt, gebruikersgemak en ervaringen van begeleiding met een app ten opzichte van contact met een zorgverlener.' Ook wordt er gekeken naar de totale zorgkosten.
Het UMCG verwacht de eerste resultaten over twee jaar.