Ziekteverzuim noopt Martini Ziekenhuis tot sluiten helft operatiekamers

Martini Ziekenhuis Groningen
Martini Ziekenhuis Groningen © FPS/Jos Schuurman
Het Martini Ziekenhuis in de stad Groningen sluit zes tot acht van z'n in totaal veertien operatiekamers (OK's). Ook gaat een aantal verpleegafdelingen dicht. Het ziekenhuis zegt daartoe gedwongen te zijn door het hoge ziekteverzuim onder het personeel.
De maatregelen gaan vrijdag 1 april in voor de duur van twee weken. 'Daarna volgt een evaluatie', laat het ziekenhuis weten. Alle unithoofden en medisch specialisten zijn donderdag geïnformeerd.

Nodig om zorgcontinuïteit te waarborgen

Het besluit is donderdagmiddag door het ziekenhuis genomen. 'Dit is nodig omdat we willen dat onze zorgprofessionals op de been blijven', zegt woordvoerder Harriët Hamstra. 'Noodzakelijk als we de zorgcontinuïteit willen behouden voor onze patiënten die het ernstigst ziek zijn. Het ziekteverzuim is nu gewoon te hoog om de diensten nog rond te krijgen.'
De ontstane situatie laat ons geen andere keus
Ton Tiebosch - Lid Raad van Bestuur Martini Ziekenhuis
Het gemiddeld ziekteverzuim in het Martini Ziekenhuis ligt momenteel op 12 procent, met uitschieters tot 20 procent. Daarbij zitten de verpleegkundigen die thuis moeten blijven door maatregelen zoals thuisquarantaine nog niet.

Helft OK's gaat op slot

Voor de spoedzorg blijven zes tot acht OK's open. Behalve het sluiten van een aantal OK's, gaan ook vier (delen) van verpleegafdelingen dicht. 'Zo spelen we personeel vrij dat op andere plekken ingezet kan worden', zegt Hamstra.
'Door nu in te grijpen geven we gehoor aan een duidelijk signaal vanuit de Kliniek', zegt Ton Tiebosch, lid van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. 'Natuurlijk is het teleurstellend dat we opnieuw deze ingrijpende aanpassing in de capaciteit moeten doen. De ontstane situatie laat ons echter geen andere keus. De gezondheid en vitaliteit van onze zorgprofessionals staan voorop, net als de kwaliteit van zorg voor onze patiënten.'