Wethouder Isabelle Diks keert niet terug in nieuw stadsbestuur

Wethouder Isabelle Diks
Wethouder Isabelle Diks © Gemeente Groningen
De Groningse wethouder Isabelle Diks keert niet terug in het nieuwe stadsbestuur. Haar partij GroenLinks heeft dat donderdagavond bekendgemaakt.
Diks is sinds april 2020 wethouder in Groningen, en was daarvoor Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Ze lag zowel in Den Haag als in Groningen geregeld onder vuur.

Wachtgeldrel gevolgd door onhandige uitspraken

In Den Haag was kritiek op Diks omdat ze tijdens haar Tweede Kamerlidmaatschap wachtgeld ontving. In de functie die ze daarvoor had, als wethouder van Leeuwarden, verdiende ze namelijk meer dan in het parlement.
We hebben begrip voor haar overwegingen
GroenLinks Groningen over beslissing Diks
Bij haar aantreden in Groningen leidde dat ertoe dat Diks maar nipt werd toegelaten als wethouder Armoedebeleid. De gemeenteraad, die over zulke benoemingen stemt, was sterk verdeeld: 24 raadsleden waren voor, 20 waren tegen. Een maand nadat ze als wethouder begon gaf ze aan een regeling met de gemeente Leeuwarden te treffen, en het wachtgeld terug te betalen.
Maar ook daarna kreeg ze veel kritiek. Ze kwam in de gemeenteraad onder vuur te liggen na een 'stigmatiserende en beschadigende' uitspraak over mensen die in armoede leven. In aanloop naar de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen reageerden zowel coalitie- als oppositiepartijen furieus toen Diks bekendmaakte buiten het stadhuis een presentatie te geven over een meerjarig armoedeplan, zonder dat de gemeenteraad daar inzage in had gehad.

'Bijzondere periode'

GroenLinks is na de verkiezingen van 16 maart opnieuw de grootste partij in Groningen geworden, en trapte donderdagochtend de coalitieonderhandelingen af. De partij laat in een verklaring weten het besluit van Diks te betreuren. 'Maar we hebben begrip voor haar overwegingen', stelt de partij.
Ik verwacht dat alles wat nu in gang is gezet bij mijn opvolger in goede handen achterblijft
Isabelle Diks
Diks zegt zelf met veel plezier op 'een bijzondere periode in haar leven' terug te kijken. 'Ik kon me verdiepen in sociale onderwerpen en daarin met veel mensen heel fijn samenwerken. Daarbij hoop en verwacht ik dat alles wat nu in gang is gezet bij mijn opvolger in goede handen achterblijft', besluit ze.
Wethouder Diks blijft voorlopig aan als wethouder. Wat ze na die tijd gaat doen zegt ze nog niet te weten.