Avantium start deze maand in Delfzijl met de bouw van grote bioplasticfabriek

De bouw van de zogeheten FDAC-fabriek in Delfzijl gaat bijna beginnen
De bouw van de zogeheten FDAC-fabriek in Delfzijl gaat bijna beginnen © Steven Radersma/RTV Noord
Op 20 april gaat de eerste paal de grond in. De nieuwe bioplasticfabriek, die in 2023 operationeel moet zijn, is wereldwijd enig in zijn soort.
Eind vorig jaar werd al bekend dat Avantium definitief door wilde gaan met de plannen voor de fabriek, en deze week werden de contracten voor de financiering van de bioplasticfabriek getekend. Met de bouw is een investering van ruim 150 miljoen euro gemoeid.

Nieuwe banen

Door de komst van de fabriek ontstaan zestig tot zeventig nieuwe arbeidsplaatsen. Het bedrijf wordt gebouwd op het Heveskes-terrein aan de oostkant van Chemiepark Delfzijl.

Plastic uit biomassa

Het in Amsterdam gevestigde Avantium werkte al jaren aan plannen voor een fabriek die op grote schaal zogeheten furaandicarbonzuur, kortweg FDCA, uit planten kan winnen. FDCA ontstaat uit suikers die gewonnen worden uit biomassa.
Die stof, FDCA, is weer een belangrijke bouwsteen voor een plantaardig geproduceerde plastic, PEF genaamd. Doordat deze plasticsoort volledig te recyclen is, zou dit materiaal uitkomst bieden voor het afvalprobleem met plastic verpakkingen.

Afnemers over de hele wereld

Als afnemer van het plantaardige plastic strikte Avantium onder andere de grote bottelaar Refresco, bekend van sapmerk Wicky. Ook het Belgische verpakkingsbedrijf Resilux, het Japanse chemiebedrijf Toyobo en de Amerikaanse folieproducent Terphane tekenden contracten. Daarnaast is er een deal met een multinationaal voedingsmiddelenconcern waarvan Avantium de naam niet mag geven.