NPG investeert ruim 12 miljoen euro in vier nieuwe projecten

Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum
Het voorlopige ontwerp van het Werelderfgoedcentrum © Illustratie architectenbureau Dorte Mandrup
Vier projecten krijgen bij elkaar ruim 12 miljoen euro uit het Nationaal Programma Groningen (NPG). Het gaat om Werelderfgoedcentrum Waddenzee, Nieuw Roakeldais, duurzaam transport in het centrum van Groningen en een positieve leefomgeving voor jongeren.
Het NPG verdeelt geld voor projecten die de leefbaarheid in het aardbevingsgebied vergroten. Gemeenten en de provincie kunnen hiervoor plannen aandragen.

Werelderfgoedcentrum Waddenzee

Het Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog krijgt in totaal 6,9 miljoen euro. Het gaat daarbij om een bijdrage van 3,45 miljoen euro vanuit de gemeente Het Hogeland en 3,5 miljoen euro vanuit de provincie Groningen. De toekenning wordt definitief zodra het bouwbudget rond is.
'Een mooie volgende stap in de realisatie van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee', zegt wethouder Mariëtte de Visser van de gemeente Het Hogeland. 'Hogelandsters kunnen straks trots zijn op het centrum.'
Ook Niek Kuizenga van Stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee is blij met de toekenning van het geld: 'Niet alleen omdat hiermee de uitvoering een grote stap dichterbij komt, maar vooral ook omdat eruit spreekt dat de gemeente en de provincie zien welke prachtige kans het Werelderfgoedcentrum biedt voor onze regio.'

Nieuw Roakeldais

Nieuw Roakeldais in Warffum krijgt bijna drie miljoen euro om het Roakeldaisterrein te vernieuwen. Het geld komt vanuit de gemeente Het Hogeland. Zelf komt de stichting ook nog met een eigen bijdrage. De gemeenteraad moet de plannen nog goedkeuren en daarna wordt gekeken of de stichting de plannen kan uitvoeren.

Duurzaam transport

Op bedrijventerrein Westpoort in Groningen gaat een transportbedrijf het vervoeren van ladingen voor de binnenstad voor ondernemers combineren en dit vervolgens duurzaam vervoeren. Ook komt er een nieuw tank- en laadstation voor elektriciteit en moet er te zijner tijd een waterstoftankstation komen.
Dit gebeurt onder de naam ZESS Hub (Zero Emission Shared Smart Hub). Ook moet er een oplossing komen voor bedrijven die vanaf 2025 uitstootvrij willen transporteren, maar nog niet rendabel kunnen investeren. Vanuit Nationaal Programma Groningen dragen gemeente Groningen 500.000 euro en de provincie Groningen 1 miljoen euro bij.

Opgroeien in een Kansrijke Omgeving

De gemeente Oldambt besteedt ruim 8,5 ton euro aan het project Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. Het project moet bijdragen aan een positieve leefomgeving voor jongeren. Het gebruik van tabak, alcohol en drugs moet daarbij afnemen en het welbevinden moet worden bevorderd. Het project is gebaseerd op een succesvolle aanpak in IJsland, waar het gebruik van genotsmiddelen onder jongeren is afgenomen.
Wethouder Jurrie Nieboer is blij dat het project ook in Oldambt kan starten. 'Het project Opgroeien in een Kansrijke Omgeving heeft al goede resultaten laten zien in zes andere Nederlandse gemeenten. Maar ook in IJsland. Daar zijn ze in de jaren ’90 begonnen met deze aanpak en het middelengebruik onder jongeren is daar flink afgenomen.'