Nieuwe veerboot naar Noorwegen meert voor het eerst aan in de Eemshaven

De MS Romantika arriveert voor het eerst in de Eemshaven
De MS Romantika arriveert voor het eerst in de Eemshaven © Steven Radersma/RTV Noord
De MS Romantika, de veerboot die de nieuwe veerdienst tussen de Eemshaven en Kristiansand in Noorwegen gaat onderhouden, is vrijdag voor het eerst in de Eemshaven aangekomen.
Omstreeks half één vaart het schip, geassisteerd door twee sleepboten, de Beatrixhaven in. Niet veel later meert de MS Romantika aan, onder toeziend oog van tientallen geïnteresseerden. De trossen worden aan wal gegooid.

Wennen aan de haven

‘De sleepboten zijn er bij voor de zekerheid’, zegt Bart Cunnen, één van de initiatiefnemers van Holland Norway Lines (HNL). Het is voor het eerst dat het schip hier komt, en de bemanning moet wennen aan de dynamiek van deze haven. Maar straks zijn die slepers niet meer nodig.’
De MS Romantika
De MS Romantika © Steven Radersma/RTV Noord

Terminal bijna klaar

Het is snel gegaan sinds HNL haar plannen in november vorig jaar ontvouwde. In de haven staat een paar maanden later al een terminal. Daar wordt nog steeds hard aan gewerkt. Op 7 april, volgende week donderdag, moet alles klaar zijn, want dan is de eerste afvaart van de MS Romantika naar Noorwegen. ‘Het zou mij niet verbazen als we tot woensdagavond laat aan het werk zijn’, zegt Cunnen.
Aan boord is ruimte voor 300 auto's of 60 vrachtwagens
Aan boord is ruimte voor 300 auto's of 60 vrachtwagens © Steven Radersma/RTV Noord

15000 boekingen

Volgens HNL zijn er inmiddels 15.000 boekingen voor de veerdienst, wat neerkomt op ongeveer 70.000 passagiers. Het schip beschikt over diverse restaurants, café’s, (taxfree)shops en entertainment. De reis naar Noorwegen duurt 18 uur. Het schip vertrekt vanaf volgende week drie keer per week om 15:00 uur uit de Eemshaven en meert om 9:00 uur in de ochtend aan in de haven van Kristiansand.
Aankomst van de MS Romantika in de Eemshaven
De minimumprijs voor een retourtje Noorwegen voor ‘voetpassagiers’ (inclusief overnachting) bedraagt 225 euro per persoon. Inclusief auto kost een ticket minimaal 250 euro per persoon. Aan boord is ruimte voor 2500 passagiers, maar HNL houdt voorlopig maximaal 1500 gasten aan. Er kunnen 300 auto’s mee, of 60 vrachtwagens.