Vijlbrief snoept nog een klein beetje van gaswinning dit jaar af

Een gaslocatie van de NAM
Een gaslocatie van de NAM © ANP
Het besluit is genomen: er komt dit jaar maximaal 4,5 miljard kubieke meter gas uit Groningen. Dat is 0,1 miljard kuub minder dan de verwachting die staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw halverwege maart nog uitsprak.
Het is een waar bingo met getallen gebleken dit jaar. In januari kondigde toenmalig minister Stef Blok (VVD) namelijk aan dat er vermoedelijk 7,6 miljard kuub uit Groningen moest komen. Dat zou bijna een verdubbeling zijn van de geplande 3,9 miljard kuub.

Naar beneden bijgesteld

Twee weken geleden kon Vijlbrief de voorspelling van Blok echter naar beneden bijstellen tot maximaal 4,6 miljard kuub. De relatief warme winter en een betere kwaliteit van het ingekochte gas waren twee van de meevallers die daar mede voor hebben gezorgd. En nu komt Vijlbrief dus uiteindelijk uit op een gasbesluit van 4,5 miljard kuub.
Het is goed nieuws dat we over een half jaar al op de waakvlam over kunnen gaan.
Hans Vijlbrief - staatssecretaris van Mijnbouw
Het besluit van Vijlbrief betekent ook dat de gasopslag bij Grijpskerk definitief wordt omgebouwd voor de opslag van laagcalorisch gas en dat sluiting van het Groningenveld volgend najaar 'in zicht' blijft, aldus de staatssecretaris.

Waakvlam vanaf oktober

'Het is goed nieuws voor Groningers dat we over een half jaar al op de waakvlam over kunnen gaan', zegt Vijlbrief. Die waakvlam zal een jaar actief blijven in geval van nood. Daarna wil de staatssecretaris de kraan definitief dichtdraaien.
'Zo snel mogelijk stoppen is de beste manier om de veiligheid in Groningen op korte termijn te verbeteren en op langere termijn te garanderen. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties zal er na oktober dit jaar nog boven het niveau van de waakvlam worden geproduceerd.'
Vijlbrief gaf woensdag in een debat met de Tweede Kamer al aan dat die uitzonderlijke situatie zich bijvoorbeeld voordoet als huishoudens en ziekenhuizen geen gas meer hebben om zich te verwarmen. 'Het is echt het laatste redmiddel', zei hij toen.

Opslag als reserve

De gasopslag bij Grijpskerk wordt vanaf deze maand volledig gevuld met laagcalorisch gas. Dit is het type gas dat ook in Groningen wordt gewonnen. Het heeft een andere samenstelling dan bijvoorbeeld gas uit Rusland. Dat is hoogcalorisch gas.
Door de opslag bij Grijpskerk te vullen met laagcalorisch gas, kan de gasopslag de reserverol van het Groningenveld overnemen. Dat kan dan naar verwachting in oktober 2023 helemaal sluiten.