Zanger Eppe Bodde in Auschwitz

Zanger Eppe Bodde uit Winschoten reisde afgelopen winter via Warschau naar de voormalige Poolse concentratiekampen Auschwitz en Auschwitz Birkenau. Verslaggever Wiebe Klijnstra maakte van de emotionele reis een uur durende documentaire.
In Auschwitz werden in 1942 en 1943 door de Duitsers 227 Winschoter Joden om het leven gebracht. De ouders van de 61-jarige tenor zagen zich destijds, kort voor het wegvoeren van hun Joodse buren aan de Engelsestraat, voor een dilemma gesteld dat hen nooit meer los zou laten.

‘Onderweg legt Eppe Bodde uit waarom de Joodse geschiedenis van Winschoten, waarbij in de oorlog nagenoeg alle Joden om het leven kwamen, hem zo aangrijpt,’ vertelt radiomaker Wiebe Klijnstra. ‘Het is een beladen verslag van een bijzondere reis geworden waarbij vooral de zang van Bodde z’n uitwerking niet mist. Er lag een flink pak sneeuw en het vroor vijftien graden toen we opnamen in het voormalige Joodse ghetto van Warschau. Ook in Auschwitz was het steenkoud, maar de zon scheen en dan vraag je je af wat mensen elkaar aan kunnen doen als je al interviewend een bewaard gebleven gaskamer binnen stapt.’

Onderweg zingt Eppe Bodde met begeleiding van pianiste Mineke Potgieser werk van de Winschoter Joodse dichter Saul van Messel (Jaap Meijer 1912-1993). ‘Bie langs’, ‘Auschwitz’ en ‘Synagogedeunen’ zijn prachtige stukken die de documentaire kleuren,’ vindt Wiebe Klijnstra. De muziek werd gecomponeerd door Ellen Dijkhuizen. Eppe Bodde draagt bovendien op verschillende locaties ghetto- en concentratiekampgedichten voor uit de bundel ‘Met bloed en niet met inkt is dit geschreven’.

Een bijzonder reisverslag dat u niet mag missen.
‘En aaltied weer dij oorlog. Eppe Bodde op zuik noar t verdrait van zien moeke’ Radio Noord: zondag 2 mei 10.00 uur en dinsdag 4 mei 20.00 uur
Meer over dit onderwerp:
radio 4en5mei
Deel dit artikel:

Recent nieuws