Monument onthuld voor in Mali omgekomen Groningse militairen

Militairen tijdens het onthullen van het monument in Assen
Militairen tijdens het onthullen van het monument in Assen © Defensie
Op de Johan Willem Frisokazerne in Assen is een monument onthuld voor Kevin Roggeveld en Henry Hoving uit Winschoten. De twee militairen van de 11 Luchtmobiele Brigade kwamen in juli 2016 om het leven bij een mortierongeluk in Mali.
Het monument bestaat uit een grote Drentse veldkei met een zwarte plaquette, meldt RTV Drenthe. In de plaquette zijn de kaart van Mali en de namen van de omgekomen militairen gegraveerd. De grindsteentjes rondom het monument zijn lichtbruin, een verwijzing naar de kleur van de grond in het Noord-Afrikaanse land waar de twee militairen stierven.

'Steunpilaren die we missen'

Familieleden en collega's van de twee militairen hielden een ceremonie op het kazerneterrein. Brigadecommandant Laurens van Leussen gaf een speech waarin hij benadrukt dat de herinnering aan Hoving en Roggeveld voortleeft.
'We gedenken de prachtige mensen en militairen die Henry en Kevin waren. Echte steunpilaren, waarbij we hun vakmanschap, daadkracht, nuchterheid en vooral ook hun humor elke dag missen', sprak Van Leussen. Nabestaanden verwijderden vervolgens de zwarte vlag van het 13e Infanterie Bataljon, waar beide militairen deel van uitmaakten. Daarna volgde een minuut stilte.
Bekijk hier hoe het monument werd onthuld:
Omgekomen Groningse militairen geëerd met monument

Belangrijke boodschap

Op het kazerneterrein bevinden zich nog meer monumenten ter nagedachtenis aan overleden militairen. De monumenten zijn niet enkel plekken waar militairen hun gesneuvelde collega's kunnen herdenken. Ze worden er volgens commandant Van Leussen bij het zien van het monument aan herinnerd wat voor soort werk ze doen.
'Dit is een belangrijk onderdeel van hoe wij als bataljon met onze gesneuvelden omgaan. We weten dat we als militairen gevaarlijk werk hebben en dat helaas soms mensen dat met hun leven moeten bekopen.'
De gedenksteen staat pal naast het gebouw waar sergeant Hoving en korporaal Roggeveld dagelijks werkten als ze op de kazerne waren. Hun collega's en toekomstige militairen zien het monument dus bijna elke dag. Een eerbetoon aan de twee militairen, maar ook een stille drager van de boodschap dat het werk van militairen risico's kent.

Gevolgen van het ongeluk

Half januari is het onderzoek naar het dodelijke mortierongeluk heropend. De mortier vertoonde verschillende gebreken. Toenmalig minister Jeanine Hennis van Defensie en de hoogste militair, generaal Tom Middendorp, stapten op naar aanleiding van het ongeluk.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid kijkt momenteel naar het feitenonderzoek dat de Koninklijke Marechaussee maakte na het incident. Daarin zitten verschillen ten opzichte van het feitenonderzoek dat de OVV zelf hield.
Nabestaanden van de militairen hebben eerder al een schadevergoeding gekregen van Defensie, maar hebben opnieuw een rechtszaak aangespannen. Die gaat naar verwachting plaatsvinden zodra de OVV de nieuwe onderzoeksresultaten presenteert.