Deze dag: rampplek Voslaan

Beeld van het ongeluk in de mist op de Voslaan
Beeld van het ongeluk in de mist op de Voslaan © Eigen foto
In dichte mist zag hij de trein niet naderen. Het kostte een 67-jarige krantenbezorger uit Baflo het leven. Hij stak op deze dag bij de Voslaan in Winsum met zijn auto het spoor over. De overgang was er één zonder bellen, seinen of spoorbomen. Onbewaakt. Het noodlottig ongeval gebeurde rond zeven uur in de ochtend, op 2 april 2014.
Daniel Edzes, boer uit Sappemeer, maakte zich al langer zorgen om de veiligheid bij onbewaakte spoorwegovergangen. De spoorlijn doorkruiste bij station Sappemeer-Oost zijn land. ‘Het duurt lang als ik met een aardappelrooimachine van vijftien meter het spoor moet oversteken.'
Hij wil bellen bij mist, naar de verkeersleiding. ProRail zegt dat dat niet kan. Er wordt dan weliswaar getoeterd, maar ‘dan krijg ik mijn voertuig niet op tijd weg. De overheid voelt mee met bezorgde bewoners, maar er gebeurt niets. Een nieuw ongeluk is een kwestie van tijd. Ruim een half jaar later, op 14 oktober, is het zover.
Ditmaal is de 24-jarige Gerjon Kazemier uit de gemeente Eemsmond het slachtoffer. Hij rijdt in een auto, daarachter een aanhanger met vier kalveren. Bij de Voslaan botst hij vol op de aanstormende trein. Vader Kazemier houdt ProRail verantwoordelijk voor de dood van zijn zoon. De beveiliging is een kwestie van geld. Volgens de Winsummer wethouder Hoekzema ‘wijst ProRail naar de gemeenten en de provincie, om bij te dragen. Maar ik reken ook op de landelijke overheid.’
Nabestaanden spannen een kort geding aan, ook tegen de gemeente Winsum. Onder die druk wordt afgesproken een noodweg aan te leggen. Maar de uitvoering wordt steeds uitgesteld. Dan is het op 18 november 2016 opnieuw raak aan de Voslaan. Rond het middaguur botst de trein deze vrijdag op een melkwagen.
De bestuurder, Gert Kiers uit het Drentse Diphoorn, komt er nagenoeg ongeschonden vanaf: ‘hoe het kan weet ik niet, maar ik kon gewoon de auto uitlopen.’ Een paar hechtingen in zijn gezicht, dat is alles. De trein ontspoort, achttien mensen raken gewond. Drie zijn er ernstig aan toe. Nabestaanden eisen een grondige aanpak van de kruising. De woede in Winsum is groot.
Van serieus onderhandelen tussen de eigenaar van de grond waarop de overweg loopt en ProRail was het nog altijd niet gekomen. Nu, na een kort geding, wordt er daadwerkelijk een noodweg aangelegd, die op 30 december 2016 klaar is. De overgang bestaat niet meer. Verkeer rijdt via een parallelweg naar de bewaakte overgang De Meeden.
Het grootste treindrama ooit in onze provincie, voltrok zich nota bene vlakbij de Voslaan. Het gebeurde op de mistige, vroege ochtend van de 25ste juli 1980. Op het enkelspoor vertrok de trein uit Winsum richting Groningen, terwijl de trein uit omgekeerde richting (Sauwerd naar Winsum) al onderweg was. Bij de onvermijdelijke botsing verloren negen mensen het leven.
Uit onderzoek van RTV Noord in 2020 blijkt, dat er in onze provincie nog altijd 27 overgangen onbewaakt zijn. Daarvan zijn er de afgelopen tijd veertien aangepakt. Een ongeluk zoals op deze dag, 2 april 2014, is ook nu nog altijd mogelijk.