Warming-up: FC Groningen - Ajax

Strand Larsen (r) in duel met Blind tijdens de vorige editie van FC Groningen - Ajax
Strand Larsen (r) in duel met Blind tijdens de vorige editie van FC Groningen - Ajax © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen Ajax.
Danny Buijs verloor als trainer van FC Groningen slechts één thuiswedstrijd tegen Ajax. De afgelopen twee edities in de Euroborg werden gewonnen: 2-1 en 1-0. Afgelopen seizoen was Remco Balk de matchwinner in een leeg en kil stadion. Peter Leeuwenburgh, Damil Dankerlui en Neraysho Kasanwirjo hebben een verleden bij Ajax en bij de Amsterdammers hebben Daley Blind en Dusan Tadic ooit het shirt van FC Groningen gedragen.

De vorm: FC Groningen

Het gaat goed met FC Groningen. De ploeg van Buijs is al vijf wedstrijden op rij ongeslagen en staat stevig op de achtste plaats. Het gat met nummer zeven, FC Utrecht, is door de overwinning van twee weken geleden (3-1) slechts vier punten.
Michael de Leeuw is de laatste wedstrijden op dreef voor FC Groningen. Na een moeizaam begin, waarin de aanvaller het net niet wist te vinden, heeft hij de laatste drie wedstrijden gescoord. Jørgen Strand Larsen is eveneens in vorm en staat inmiddels op elf competitiedoelpunten. Tomas Suslov is er vanwege een blessure vanmiddag niet bij.
'We hebben aangetoond dat we het topclubs lastig kunnen maken'

De vorm: Ajax

De Amsterdammers staan nog altijd op de eerste plaats in de eredivisie, maar hebben het steeds vaker lastig. Twee weken geleden werd er nipt van Feyenoord gewonnen (3-2) en de weken daarvoor werd de overwinning ook pas in de slotfase bereikt tegen RKC Waalwijk (3-2) en SC Cambuur (3-2).
Toch staat de ploeg van Erik ten Hag nog altijd eerste met twee punten voorsprong op PSV. Na de uitschakeling in de Champions League tegen Benfica heeft de competitie nu de grootste prioriteit voor Ajax. Ze zullen dan ook geen genoegen nemen met minder dan drie punten in de Euroborg.
'Ajax heeft een heel goed elftal'

Waar moeten we op letten?

Doelman Peter Leeuwenburgh doorliep de gehele jeugdopleiding van Ajax. Tot zijn 24ste liep hij rond op Sportpark De Toekomst, maar tot een doorbraak in het eerste kwam het nooit. Nu is de 28-jarige doelman bezig aan zijn eerste eredivisieseizoen bij FC Groningen. Dat gaat met horten en stoten, waarin goede momenten met mindere wedstrijden worden afgewisseld. Tegen FC Utrecht zag Leeuwenburgh er niet goed uit bij de 1-2, maar redde hij daarna knap, waarmee hij de gelijkmaker voorkwam.

Historie

FC Groningen speelde 42 keer eerder tegen Ajax in Groningen. De Amsterdammers wonnen 26 keer, het werd zeven keer gelijk en negen keer bleven de punten in Groningen.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zaterdagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen - Ajax begint om 16.30 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 16.00 uur.
Oetse Eilander presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Paul Matthijs doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Jan Hoekstra, Radinio Balker, Tomas Suslov en Daleho Irandust zijn geblesseerd

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen:

Vermoedelijke opstelling tegen Ajax
Vermoedelijke opstelling tegen Ajax © RTV Noord