Kunstenaar exposeert portretten van meesters in Lego

Ernesto Lemke met een 'Frida Kahlo' in Lego
Ernesto Lemke met een 'Frida Kahlo' in Lego © Jan Been
Hij werd bekend door de televisieprogramma's Sterren op het doek en Legomasters en nu heeft Legokunstenaar Ernesto Lemke zijn eerste eigen expositie in het Legiomuseum in Grootegast. Op de tentoonstelling zijn tien portretten van onder meer Rembrandt en Van Gogh in Lego te zien.
The Mastercopies, zo heeft Lemke zijn expositie genoemd. In Lego laat hij wereldberoemde schilderijen zien. 'Je kunt dit alleen maar maken als je een kunstzinnige achtergrond hebt', zegt de 48-jarige Leeuwarder, 'je moet verstand hebben van kleuren en compositie om dit te kunnen doen.' Lemke deed de kunstopleiding Academie Minerva en is kunstdocent in het voortgezet onderwijs.
Een van de portretten in Lego
Een van de portretten in Lego © Jan Been/RTV Noord
Vooral met Sterren op het doek vergaarde Lemke bekendheid. In het programma portretteren drie kunstenaars een bekende Nederlander, die uiteindelijk een van de schilderijen mee naar huis mag nemen. Lemke beeldde Arjen Lubach uit in Lego en de bekende presentator koos het portret van Lemke uit om thuis aan de muur te hangen.
Bij de portretten van Lemke zie je, net als bij een echt schilderij, van dichtbij hoe hij zijn kunstwerken opbouwt. Schots en scheef en in verschillende kleuren, alsof het penseelstreken zijn. 'Ik begin altijd met de ogen en bouw dan vervolgens de rest er om heen.'
Steentje voor steentje ontstaat een portret
Steentje voor steentje ontstaat een portret © Jan Been/RTV Noord
Bij het Legiomuseum zijn ze maar wat blij dat ze Lemke hebben gestrikt voor een expositie. 'Daar maken we graag ruimte voor vrij', zegt voorzitter Richard Topelen, 'dit is zo knap gemaakt, dat verdient alle aandacht.'
Portretten van LEGO
De expositie Grootegast duurt tot en met 31 mei en is te zien tijdens de openingsuren van het museum.