Drie dramatische minuten doen FC Groningen tegen koploper Ajax de das om

Strand Larsen heeft uitgehaald, Onana zweeft tevergeefs
Strand Larsen heeft uitgehaald, Onana zweeft tevergeefs © Orange Pictures
Na 45 minuten voetbal had FC Groningen koploper Ajax volledig in de tang. Drie dramatische minuten en twee Amsterdamse treffers deden de wedstrijd echter volledig kantelen. De ploeg van Danny Buijs kwam die klap in het verdere verloop van de wedstrijd niet meer te boven: 1-3.
Er leek tot aan de 45ste minuut geen vuiltje aan de lucht voor de groenwitten. Ajax was een helft lang onmachtig geweest, en had nauwelijks een kans gehad. Slechts Berghuis had namens de landskampioen de lat geraakt, maar dat gebeurde min of meer bij toeval.
Toen brak echter de extra tijd van de eerste helft aan. En daarin ging het mis. Eerst was het Davy Klaassen die gelijkmaakte (nadat Dankerlui zich makkelijk in de luren had laten leggen door Tadic), waarna diezelfde Tadic het amper 120 tellen later na een handsbal van Dankerlui vanaf de stip mocht proberen.

Beker bier vol in het gezicht

De oud-FC'er maakte geen fout en verschalkte Leeuwenburgh door het midden, waarna hij bij het weglopen door een beker bier vol in het gezicht werd geraakt.
Tadic krijgt een beker bier in het gezicht nadat hij Ajax op 2-1 heeft gezet.
Tadic krijgt een beker bier in het gezicht nadat hij Ajax op 2-1 heeft gezet. © Orange Pictures

Zonder Tomas Suslov

Die 1-2 op slag van rust was een behoorlijke domper voor de thuisploeg, die z'n eerste tegenvaller al eerder deze week te verwerken kreeg: sterkhouder Tomas Suslov was met een blessure teruggekeerd van zijn interlandweekend met Slowakije en moest vanaf de tribunes toekijken.
Daar was hij in goed gezelschap, want de Euroborg was voor het eerst sinds jaren weer eens volledig uitverkocht. Het was dan ook goed toeven in de Groene Kathedraal, waar het zonnetje scheen en de thermometer zeven graden aanwees.

Voordeelregel

De beginfase ging gelijk op, maar juist nadat Ajax de tegenstander de duimschroeven leek aan te draaien, was het FC Groningen dat de eerste échte kans van de wedstrijd meteen verzilverde. Scheidsrechter Bas Nijhuis paste de voordeelregel toe, Paulos Abraham leidde de uitbraak, waarna Jørgen Strand Larsen doelman Onana van buiten de zestienmeter verschalkte, 1-0.
De treffer kwam kennelijk aan bij de Amsterdammers, want de thuisploeg nam meteen het heft over. De ploeg van Danny Buijs zat fel op de bal en dicteerde het spel. De FC kwam er ook een een handvol keren gevaarlijk uit, maar was bij het geven van de eindpass vaak net even wat te gehaast en slordig.

Beste kansen voor de FC

Niettemin kreeg de FC een aantal goede kansen om de marge te vergroten. Michael de Leeuw kwam echter net een pasje tekort, terwijl Abraham over mikte. De koploper kon daar maar weinig tegenover stellen.
Maar dat zul je net zien: net op het moment dat de Groningers dachten dat ze met goed gemoed aan de thee konden, glipte de wedstrijd de ploeg van Buijs als zand door de vingers. De achterstand (1-2) waarmee de FC vervolgens moest gaan rusten, voelde aan als een koude douche. Vooral omdat Nijhuis voor de handsbal van Dankerlui had willen affluiten voor de rust. De VAR besloot de Twentse arbiter echter terug te fluiten.

Van de schrik bekomen

Het duurde tot de 65ste minuut voor FC Groningen eindelijk bekomen leek van de schrik. Op aangeven van El Hankouri kreeg Strand Larsen een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker. Onana redde nu echter fraai.
De thuisploeg ging in het laatste half uur weliswaar met veel inzet op jacht naar de gelijkmaker (en meer), maar de onmacht die Ajax voor rust uitstraalde speelde de groenwitten nu parten. Ajax was slagaardiger, al duurde het tot opnieuw de extra tijd voor Berghuis definitief de trekker overhaalde: 1-3.
De stand
Ondanks de 3-1 nederlaag tegen Ajax staat FC Groningen nog altijd op de achtste plaats in de Eredivisie. Volgend week zondag hervat de Trots van het Noorden de competitie wanneer de ploeg op bezoek gaat bij aartsrivaal SC Heerenveen. De Derby van het Noorden begint om 12.15 uur.