Eemsdelta is een mountainbikeroute rijker: 'Eindelijk'

Jur Rozema, Jaap de Jonge en de rest van de vrienden pakken regelmatig de mountainbike om lekker te toeren
Jur Rozema, Jaap de Jonge en de rest van de vrienden pakken regelmatig de mountainbike om lekker te toeren © RTV Noord/Martijn Folkers
Fanatieke mountainbikers uit Noord-Groningen hoeven niet meer naar Drenthe af te reizen voor een route van formaat. De sportievelingen kunnen nu toeren door Delfzijl, Appingedam en Farmsum om zo aan hun trekken te komen.
Ze zijn al dertig jaar bevriend en trekken er graag op uit. Jur Rozema, Jaap de Jonge en de rest van de vrienden pakken regelmatig de mountainbike om lekker te toeren, maar doen dat vooral in regio’s waar de mountainbikers vaker gesignaleerd worden. De bossen van Westerwolde en Drenthe is voor hen bekend terrein.
Eemsdelta is een mountainbikeroute rijker: 'Eindelijk'
‘Toen dachten we: wat daar kan, moet hier in Delfzijl toch ook kunnen?’, zegt Rozema. Ze staken de koppen bij elkaar, kregen her en der hulp en met een klein budget ligt er nu een mountainbikeroute die start voor het Eemshotel in Delfzijl.

'Het is geen wedstrijd'

Vanaf daar fietsen mountainbikers via het haventerrein, Farmsum, via de wijk Tuikwerd, langs het Eemskanaal richting Appingedam en via Uitwierde weer terug. Er is wat minder bos om doorheen te fietsen dan in pak ‘m beet Sellingen, toch mag dat de pret niet drukken.
‘De route is 28 kilometer. De fanatieke fietser moet daar binnen anderhalf uur wel kunnen afleggen. Het is trouwens geen wedstrijd hoor, we willen de toeristen ook wat kunnen bieden.’

Ook voor wandelaars

De route is overigens niet alleen bedoeld voor fietsers. Ook wandelaars kunnen aan de bak. Er zijn twee wandelroutes en één route voor de mountainbikers. Volgens de initiatiefnemers zijn de routes zo opgezet dat ze elkaar zo min mogelijk hinderen.
‘Wij noemen het ook wel een cityroute’, zegt Jaap de Jonge, ook de voorzitter van MTB Eemsdelta. ‘De bossen die hier zijn worden verboden via de normale wegen. In andere gebieden fiets je vooral door het bos, hier is het een combinatie van bos en weg.’

Wind, wind en nog eens wind

Aangezien het koud is en de wind flink langs de oren wappert, warmen de deelnemers zich eerst op met een kopje koffie in het hotel op de dijk bij Delfzijl. Eenmaal bijgepraat houdt De Jonge een kort praatje, voordat het gevecht met de omstandigheden wordt gestart.
Wind of niet, de pakweg dertig fanatiekelingen laten zich deze ochtend niet tegenhouden. De moutainbikeroute is in gebruik genomen. ‘Eindelijk’, lacht De Jonge, terwijl hij over de dijk fietst met zijn vrienden.