Leven van Groninger verzetsman beschreven: 'Hij heeft de oorlog nooit los kunnen laten'

Bob Houwen tijdens zijn onderduik in Norg
Bob Houwen tijdens zijn onderduik in Norg © Groninger Archieven
Tijdens de vijfde editie van de Bob Houwenlezing op 12 april, georganiseerd door het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), wordt de biografie van Groninger verzetsman Bob Houwen gepresenteerd.
Het levensverhaal van de verzetsman is voor het eerst op papier gezet. 'In deze bundel wordt de persoonlijke omgeving van Houwen benadrukt. Zo wordt hij geplaatst tegen de achtergrond van zijn kerk, zijn vrienden, zijn gezin', aldus de Groninger Archieven.
Bob Houwen (1913-1982) was tijdens de Tweede Wereldoorlog een vooraanstaand verzetsman in de stad Groningen en stond met zijn omvangrijke collectie verzetskaarten aan de basis van het OVCG. Hij regelde onder andere onderduikadressen en (valse) bonkaarten. In mei 1943 werkte hij ook mee aan een overval op het bevolkingsregister in Groningen. Zijn verzetsactiviteiten leidden ertoe dat hij twee keer werd gearresteerd, maar even vaak wist hij te ontsnappen uit de handen van de Duitse bezetter.

Lezing en interview

Het boek wordt op dinsdag 12 april uitgereikt aan Koen Schuiling, burgemeester van Groningen en Deddo Houwen, de oudste zoon van Bob Houwen. Ook wordt een lezing gegeven door de schrijvers van het boek, Anna van der Molen en Stefan van der Poel. De avond sluit af met een interview met Deddo Houwen, over het opgroeien met een vader die de oorlog nooit los heeft kunnen laten.
Systeemkaart OVCG van verzetsman Bob Houwen
Systeemkaart OVCG van verzetsman Bob Houwen © Groninger Archieven

Gratis

De avond is gratis toegankelijk. Aanmelden is noodzakelijk via a.selen@groningerarchieven.nl. De lezing begint om 20.00 uur bij de Groninger Archieven aan het Cascadeplein in Groningen.