KNRM herdenkt verdronken redders Schiermonnikoog met gedenkplaat

De roeireddingboot van Schiermonnikoog vaart uit in 1910
De roeireddingboot van Schiermonnikoog vaart uit in 1910 © KNRM
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) onthult zaterdag bij haar boothuis op de veersteiger in Schiermonnikoog een bronzen plaquette om de dood van drie redders te herdenken.
Jan Livius Visser, Ambrosius Dubblinga en Douwe Visser kwamen ruim een eeuw geleden, in 1911 en 1921, om het leven toen de roeireddingboot kapseisde. Nakomelingen van het drietal onthullen de herdenkingsplaquette op de veersteiger. Ook worden op de begraafplaats van Schiermonnikoog bloemstukken gelegd op hun graven.

Gekapseisde boten

Jan Livius Visser kwam op 16 augustus 1911 om het leven bij een oefenvaart van de roeireddingboot. Bij terugkeer naar het eiland sloeg de boot om. Visser (51) kon niet onder de omgeslagen boot vandaan komen en werd in zorgwekkende toestand naar wal gebracht. Hij overleed korte tijd later.
Douwe Visser (41) en Ambrosius Dubblinga (59) stierven op 9 april 1921, toen de roeiboot van de KNRM uitrukte nadat het stoomschip Juliandra, dat tussen Schiermonnikoog en Ameland voer, een noodsein had gehesen. Bij terugkeer sloeg de reddingboot om in de hoge branding. Roeier Douwe Visser slaagde er niet in bij de omgeslagen boot te komen en dreef weg op zijn reddingsvest. Een volgende golf sloeg ook schipper Ambrosius Dubblinga van boord.

Eigen gedenkplaat belangrijk

Volgens de KNRM hebben in haar bijna 200-jarig bestaan 69 redders het leven gelaten. Ter nagedachtenis is in Den Helder een nationaal reddersmonument, maar het KNRM-station op Schiermonnikoog had nog geen eigen gedenkplaat.
'Het herdenken van de redders die hun leven gaven tijdens het reddingwerk is belangrijk om niet te vergeten welke moed er voor nodig was en is om mensen te redden', stelt de KNRM.
Volgens de organisatie zijn de reddingsboten tegenwoordig vele malen veiliger dan de roeiboten van vroeger, maar blijft de kans op kapseizen bestaan. Zo liep een reddingsactie bij Ameland vorig jaar maar net goed af, dankzij het zelfrichtende systeem van de boot en de overlevingspakken die de bemanningsleden droegen.