Verdachte doodslag Ilham Benchelh nog vast in Marokko, hoger beroep uitgesteld

Onderzoek in Siddeburen in 2010
Onderzoek in Siddeburen in 2010 © Peter Steinfort/RTV Noord
De hoger beroepzaak tegen de 74-jarige Kasem M., die is veroordeeld voor doodslag op zijn partner Ilham Benchelh in Siddeburen, wordt door het gerechtshof in Leeuwarden uitgesteld. De man zit in Marokko in de cel in afwachting van zijn uitlevering aan Nederland, maar de Marokkaanse autoriteiten beschikken nog niet over volledige documenten.
Ilham Benchelh verdween op 10 januari 2010. Niemand hoorde of zag daarna nog iets van de vrouw. De rechtbank in Groningen veroordeelde M. in maart 2019 tot vijftien jaar cel. De straf viel hoger uit dan de strafeis van twaalf jaar van het Openbaar Ministerie (OM). Volgens de rechter was er voldoende wettig bewijs en overtuiging dat Benchelh door haar partner van destijds met geweld om het leven is gebracht. Daarbij zijn sporen grotendeels door M. gewist.

Scheiding

Er was een motief: Benchelh wilde scheiden en M. was bang zijn zoontje en woning te verliezen. De rechtszaak tegen M. in Groningen verliep buiten zijn aanwezigheid. M. woonde al een paar jaar in Marokko, samen met zijn zoon die hij samen met Benchelh kreeg. M. werd ondanks zijn Nederlandse paspoort op het vliegveld in Marokko tegengehouden. Hij had geen geldig visum. M. werd na zijn veroordeling in verband met de overlevering naar Nederland opnieuw vastgezet.

'Met handen en voeten gebonden'

De zaak van M. zou woensdag en vrijdag bij het hof dienen. De hogere rechter wil de man op zitting zien en er is een bevel tot medebrenging uitgevaardigd. Het OM moet er nu voor zorgen dat M. wordt overgebracht naar Nederland. Volgens een woordvoerder van het OM lukt dit niet, omdat bij de Marokkaanse autoriteiten niet alle documenten compleet zijn. 'We zijn wat dat betreft met handen en voeten gebonden', zei een woordvoerder van het OM.