Drafbaan verdwenen onder een laag asfalt: 'Straks kan je hier fietsen, skeeleren en vliegeren'

Er wordt nog volop gewerkt aan de aanleg van een waterafvoersysteem
Er wordt nog volop gewerkt aan de aanleg van een waterafvoersysteem © Marten Nauta/RTV Noord
De drafbaan in het Groningse Stadspark is afgelopen week geasfalteerd. Meer dan honderd jaar paardengeschiedenis ligt nu onder een centimeters dikke weg: dat is nodig voor de nieuwe invulling van het terrein, waar Groningers straks het hele jaar kunnen flaneren.
'Of fietsen, skeeleren, vliegeren. Maar we laten het ook aan het publiek over', zegt gemeentelijk projectleider Henry Vos. Ook een koprol maken op de baan kan dus. 'Als je dat wilt, moet je dat gewoon doen', lacht hij.

Tempelhof

De gemeente vergelijkt de toekomstige Drafbaan graag met de Tempelhof in Berlijn. Dat is het oude vliegveld van de Duitse hoofdstad, en wordt tegenwoordig gebruikt als park waar mensen picknicken, hardlopen en fietsen.
Buiten de evenementen, zoals Bevrijdingsdag en Stadspark Live, moet de drafbaan net als de Tempelhof een 'openbare publieksruimte' worden. Toen de drafbaan nog een drafbaan was, kon dat niet. De ruimte was met hekken afgesloten, en bij evenementen werden er rijplaten op de baan gelegd.
'Dat was om de sintelbaan te beschermen tegen beschadiging', legt Vos uit. Maar ook voor het publiek is de oude, niet geasfalteerde sintelbaan niet geschikt. 'In de zomer is het stoffig, en met weer als vandaag zou het één grote blubberzooi zijn. Met het asfalteren hebben we straks een grote, multifunctionele ruimte en hoeven er niet meer iedere keer rijplaten neergelegd te worden.'

Festivals zonder plastic weggooibekers

Bij evenementen als festivals en concerten verandert er ook het één en ander. Zo staat de horeca tijdens concerten straks op de geasfalteerde baan, en gaan plastic weggooibekers vanaf deze festivalzomer in de ban.
Plastic bekers op het drafbaanterrein
Plastic bekers op het drafbaanterrein © Marten Nauta/RTV Noord
Een alternatief is de harde plastic beker, in jargon de hardcup genoemd. Nooit meer een vloer van leeggedronken bekertjes dus aan het einde van een lange concertdag. Of toch wel? 'Er komen niet alleen maar hardcups, straks', legt Gea Meerholz uit. Zij is accountmanager evenementen bij de gemeente, en wijst op het gevaar van harde bekers bij, bijvoorbeeld, rockconcerten.
'Als die kapot gaan, krijg je scherven', zegt Meerholz. 'Mensen die op blote voeten lopen krijgen daar natuurlijk last van. Daarom kan je hier straks ook herbruikbare bekers zien, die bijvoorbeeld op basis van mais zijn gemaakt.'
Drafbaan moet een tweede Tempelhof worden

Schaatsen op podiumplaats

Eind deze maand, op 26 april, staat het eerste concert op de vernieuwde drafbaan gepland. De Helden van Oranje komen op Koningsnacht naar Groningen, een dag later volgt Kingsland. Voor die tijd wordt nog een nieuw afwatersysteem aangebracht, om regenwater af te kunnen voeren.
Een schets van de 'nieuwe drafbaan'
Een schets van de 'nieuwe drafbaan' © Gemeente Groningen
Nog even aan de bak dus, al is de drafbaan ook na die tijd niet klaar. Zo komt er na de komende festivalzomer een vaste podiumplaats, en worden er over de grasmat in het midden van de drafbaan waarschijnlijk looppaden aangelegd. 's Winters kan je op de podiumplaats schaatsen, zo is de bedoeling.
Maar eerst wordt de temperatuur - hopelijk - nog even wat hoger. 'Ik ga er vanuit dat we een topzomer krijgen', zegt projectleider Vos. 'Zowel voor evenementen, maar we gaan de drafbaan zo nu en dan ook al openstellen voor publiek. Ja, we verwachten goeie dingen.'